Propozice horoškoly HO Lokomotiva Brno

Horoškola v podání horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno je nejdéle fungující horoškolou v Brně. Zaměřujeme se hlavně na lezení v horách, a to jak zimních, tak letních. Náplní naší horoškoly je osvojení si bezpečného pohybu na skalách i horách a takřka všechny činnosti s tím související. Pokud tě tyto věci zajímají, jsi srdečně zván.

Kdy a kde?

Kdy: 9. 1. 2018, 19:00

Kde: Hudy stěna, Vídeňská 297/99, Brno

Jak horoškola probíhá?

Horoškola 2015 prošla některými úpravami, které byly důsledkem změny koncepce vzdělávání. V předchozích ročnících se nám potvrdilo, že množství vyučované problematiky a zároveň i lezecké praxe často převyšovalo možnosti zájemců o kurz. Proto jsme v roce 2015 přešli na dvouúrovňový systém výuky a v této podobě budeme pokračovat i v roce 2018.

V první části se věnujeme těm úkonům, které by měl každý lezec automaticky ovládat a které jsou potřebné pro všechny druhy bezpečné horolezecké činnosti, ať už se jedná o lezení na umělé stěně, na cvičných skalách sportovního charakteru anebo v horách.

Do druhé části horoškoly se potom může přihlásit ten, kdo získal potřebnou jistotu a bude mít pocit, že lezení na umělých stěnách a dobře zajištěných cestách mu k lezecké spokojenosti nestačí. V této druhé části vzdělávání se budeme soustředit na pohyb v „horském“ terénu, na to, jak si zajistit cestu svépomocí, jak zřídit postupové stanoviště, na záchranné techniky a medicínu v horském prostředí apod. Tato druhá část kurzu bude samozřejmě vzhledem ke své náplni i k ročnímu období (jaro, léto) doplněna o větší množství výjezdů do terénu.

DSCN2306Foto 08 Foto 10

Kdo má o naši horoškolu zájem, musí se předem přihlásit e-mailem nebo telefonicky z důvodu omezené kapacity a následně přijde na „přijímací zkoušku“ v úterý 9.1.2018. Je potřeba na umělé stěně vylézt na prvním konci lana cestu klasifikace cca 4 UIAA. A to z toho důvodu, že ve skalách je pak potřeba nejen lézt, ale v cestách kolem 3 – 4 UIAA stíhat vnímat i další informace instruktorů a věci týkající se výuky metodiky atd.

Horoškola začíná už v lednu a zahrnuje základní výuku lezení a jištění na stěně a další metodické přednášky, tak abyste do března zvládli bez problémů pojmout vše, co je potřeba do druhé části horoškoly.

Program Horoškoly

Horoškola se bude skládat z několika bloků a osobní praxe.

1) Základní blok 1

Leden až začátek března bude zaměřen na základní dovednosti a znalosti nezbytné pro provozování skalního lezení. Každou středu počínaje 17.1. od 19:00 bude probíhat výuka na umělé stěně (Hudy stěna), ve čtvrtky od 18.1. v 18:00 budou přednášky v restauraci U Kotelny.

 

DSCN2523DSCN2519DSCN2541DSCN2546DSCN2553

2) Základní blok 2

Začátek března až začátek června. V druhém bloku se budeme věnovat různým záchranným technikám, horské medicíně, navigaci; velká část bloku bude věnována praxi na jedno- i vícedélkových skalách s použitím vlastních jisticích prostředků, pískovcovému lezení atd. Blok bude ukončen „závěrečnou zkouškou“. Cílem je příprava k letnímu i zimnímu lezení v horách.
Na programu je 5 lezeckých výukových víkendů na skalách.

3) Letní hory

Týdenní soustředění se zaměřením na provozování horolezectví v letních velehorách (Vysoké Tatry).

 

IMG 5359DSCN2582DSCN2569IMG 5383

Vysoké Tatry
Termín: konec června
Vedoucí akce: R.Lienerth, P.Neuwirth
Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách s tradičním jištěním. Základy pohybu na firnu a sněhu.

Osobní praxe

Samostatné nalezení předepsaného počtu skalních a vícedélkových skalních cest v rámci volného lezení ať samostatně, nebo v doprovodu starších členů oddílu, vedoucí k rozvoji osobní znalosti a dovednosti, a zejména zautomatizování získaných návyků.

 

IMG 5350IMG 5372IMG 5352IMG 5375IMG 5364OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bude se odehrávat v průběhu základních bloků a mezi letním soustředěním ve Vysokých Tatrách a zimním výcvikem.
Do závěrečných zkoušek je třeba nalézt mimo výukové víkendy 10 skalních cest obtížnosti IV UIAA o délce minimálně 20 m.
Mezi letním a zimním soustředěním ve Vysokých Tatrách je potřeba nalézt 5 cest přesahujících minimálně dvě lanové délky a 20 cest jednodélkových. Vícedélkové cesty by měly být alespoň III UIAA, jednodélkové alespoň IV UIAA.

Seznam doporučených cest pro nalezení osobní lezecké praxe.

4) Zimní blok

Seznámení se zimním horolezectvím a skialpinismem v Jeseníkách, následné týdenní soustředění ve Vysokých Tatrách, zaměřené na lezení ledů, zimní mixové lezení a skialpinismus včetně problematiky lavinového rizika.

 

DSCN2300Foto 04Foto 05DSCN2415   DSCN3144 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Divoký důl Jeseníky
Základní seznámení s pohybem v zimním mixovém terénu a základní seznámení s pohybem na skialpinistických lyžích.
Termín: víkend v prosinci
Vedoucí akce: L.Vidlák
Podrobné informace budou upřesněny před akcí.

Vysoké Tatry
Termín: únor/březen
Vedoucí akce: R.Lienerth
Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách s tradičním jištěním v zimním horském terénu. Základy lezení ledů, pohyb na skialpinistických lyžích a problematika lavin.

Cena základních dvou bloků:

1. blok: 2000,-Kč + členství v ČHS a v oddíle 600,- nebo 800,-Kč (1992 a starší)
2. blok: 3000,-Kč

Platební informace jsou vždy upřesněny na informační schůzce v den přijímací zkoušky. V ceně jsou zahrnuty vstupy na stěnu (celkem 10-12), náklady instruktorů HO Lokomotiva Brno na výjezdy na akce, zapůjčení materiálu z oddílového skladu, který je k dispozici na akce horoškoly.

Nezbytné vybavení pro absolvování základního bloku horoškoly:

Lezečky, úvazek, 2x HMS karabina, 4 x normalní karabina nezámková, ATC XP Guide/reverso (jistítko), 1x 80 cm šitá smyčka (alt. dejzyčejn), 2x 120 cm šitá smyčka, 2 x 1,5 m prusik 6mm, 1 x 3m prusik, maglajz pytlík a magnezium. V průběhu horoškoly je pak vhodné dokoupit alespoň jedno plné lano na dvojici, expresky, smyčky; pro druhý blok se budou hodit vklíněnce, frendy, atp., ale na to přijdete sami. Co se týče nákupů, dohodneme se na informační schůzce, co kdo bude potřebovat koupit, a dohodneme slevu na hromadný nákup.

O Vaši bezpečnost a výuku se budou starat instruktoři:

  • Radek Lienerth – instruktor HAL ČHS, horský vůdce UIAGM
  • Petr Neuwirth –  instruktor RCI ČHS
  • Vladimír Hynek –instruktor RCI ČHS
  • Michal Nováček – instruktor RCI ČHS
  • Ladislav Petráš – instruktor RCI ČHS
  • Jiří Večerek – instruktor RCI ČHS
  • Marek Žák – instruktror HAL ČHS
  • Štěpán Bartošovský – instruktor RCI ČHS

Dále s výukou pomáhají zkušenější členové oddílu a frekventanti vzdělávání instruktorů ČHS.

Závěrem snad jedno malé upozornění. Nejedná se o komerční horoškolu, instruktoři nesou odpovědnost za nováčky pouze v mezích odpovědnosti vymezené ČHS. Ceny kurzů jsou kalkulované na pokrytí nákladů za členství v oddíle a ČHS, nákladů instruktorů a za oddílový materiál.

Za horoškolu Lokomotivy Brno
Petr Neuwirth

Kontakt pro zájemce (je nutné se předem přihlásit, počet účastníku je omezen):

  • Petr Neuwirth, e-mail:petr.neuwirth@gmail.com, tel.: +420776001643

 

Doporučený list túr pro nováčky