Zemřela legenda neprávem opomenutá – Fred Beckey

Nikde v českých lezeckých médiích jsem nenašel žádnou poznámku o úmrtí Freda Beckeyho, ačkoli by si zasloužil víc než pouhou noticku.

Takže kdo to byl a proč by si zasloužil trochu víc pozornosti?

Vlastním jménem Friedrich Wolfgang Beckey se narodil v Düsseldorfu v Německu 14. Ledna 1923. Jeho rodiče emigrovali do Severní  Ameriky a usadili se v Seattlu. Je to blízko horského pásma Cascade Range, které sahá od Kalifornie až po jižní území Britské Kolumbie v Kanadě. Toto pohoří se stalo pro Beckeyho místem, kde nejvíce realizoval své horolezecké plány a četné prvovýstupy.

Už jako 19letý se svým bratrem v roce 1942 uskutečnil druhý výstup na vrchol Mount Waddington (4019 m) v Britské Kolumbii v Kanadě. Hora není sice bůhvíjak vysoká, ale problém představuje mimo jiné její dostupnost. Dnes se za ní více méně pouze létá vrtulníkem. V té době však tento výstup představoval vrcholný počin a byl přirovnáván k severní stěně Eigeru.

Beckey v podstatě nepřestal lézt až do své smrti 30. října 2017. Ještě na podzim tohoto roku byl ve Squamish v Kanadě, aby přelezl své cesty na dominantu Chief pro připravovaný film „Dirtbag“. Za celý svůj život zdolal obrovské množství cest, z nichž mnohé byly prvovýstupy v dosud neprozkoumaných horách (aspiroval na světový rekord v počtu prvovýstupů). Je přirovnáván k velikánům světového lezení, jakými byli Cassin, Buhl, Terray nebo Bonatti. Je spoluautorem několika výstupů zařazených do legendárního výběru severoamerických cest 50 Classic Climbs of North America. Hlavním jeho působištěm byly hory v oblasti Northern Cascade Range a Olympic Mountains ve státě Washington, nicméně prvovýstup má i na Denali a několik prvovýstupů spolu s Heinrichem Harrerem na Aljašce (Mount Deborah a Mount Hunter) nebo s Yvonem Chuinardem (Mount Edith Cavell a Bugaboos). Dostal se i do Himaláje, ale velké expedice typické pro jeho dobu ho nelákaly. Místo toho se stal průkopníkem moderního alpského stylu a pionýrem životního stylu nazývaného „dirtbag“, což je dnes na americkém kontinentě běžným standardem – seženeš nějaké staré auto, ve kterém se dá spát, naložíš do něj všechno potřebné k lezení a základní věci pro život, jako je vařič a jídlo a jedeš od jedné lezecké oblasti do další.

Kromě jiného je autorem průvodců po Cascade Range a dalších knih s horskou tematikou.

Zde hezká mapa jeho aktivit na americkém kontinentě:

http://michaelskaug.com/projects/EverywhereBeckey/?platform=hootsuite

 

Další odkazy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Beckey

https://www.mountaineers.org/blog/remembering-mountaineer-fred-beckey

http://www.alpinist.com/doc/web17f/newswire-fred-beckey-dies-at-age-94

http://dirtbagmovie.com/index.html

Napsat komentář