Co na úvod?

Asi pár řádků, pár slov seskládaných do možná neuspořádané úvahy. Pokud si myslíte, že Lokotka je zcela perfektně fungující oddíl, nečtěte dál protože tuhle mylnou domněnku se vám chystám nabourat. Nebudu to dělat nějakým obviňováním, pouze zkusím nadnést několik otázek.

Otázka první! Jsme horolezecký oddíl, jeden z největších v republice, ale máme vůbec právo se horolezeckým oddílem nazývat? Pominu otázku kolik lidí aktivně a na jaké úrovní leze pořádně, ale kolik z našich 120 členů si na skálu , záměrně použiji toho výrazu, šáhne. Protože lezením už se to snad ani nedá nazvat. No alespoň funguje turistika, ale nebylo by lepší se potom přejmenovat?

Otázka druhá! Co udělal oddíl pro svoje aktivní členy a co dělá pro další generaci? Stále se opakující jména ve výstupech roku, velmi malá a úzká skupinka. Oblast závodů na stěnách? Jeden z největších oddílů a nikdo závody neleze. Sorry, ale není to trochu ostuda. Mám pocit, že někteří z našich členů stále ještě nepochopili, že lezení se jako sport rozvíjí velmi dynamicky a my jsme zůstali poněkud mezijštěrkami v druho-horách. Ano mám takový pocit, že se náš oddíl mění v pomalu zmírajícího dinosaura. Otázka třetí! Co udělal oddíl s penězi z dotací a co může udělat ze svých oddílových příspěvků? Na první část otázky odpověď neznám, a proto jsem také rezignoval na vedení financí oddílu. Raději nechci tuto kapitolu otevírat, abych nebyl obviněn z vlastního prospěchářství, ale doufám, že revizní komise nám k této otázce přednese svoje. Na to ji přece máme? K druhé části bych toho měl poněkud víc. Kolik si myslíte, že je dnes běžný oddílový příspěvek v ČR? Mohu vás ujistit, že zpravidla mezi 200 až 1000 Kč za rok. To že u nás vybereme 50 Kč za člena nám dá částku 5000 Kč. Pardon, ale není to tak trochu alibistický výsměch?

Tak by se dalo pokračovat dál a dál. Je otázkou jaké máme řešení této situace. Odvolat vedení oddílu a kdo to bude dělat? Mladí mají lézt a oddíl je má podporovat. Taková je nejen moje vize, ale i poznatky z různých koutů republiky. U nás můžeme říct je to vina jednoho muže, ale to je lež. Je to vina nás všech, jen díky Božovi totiž oddíl ještě funguje, Já mu za to děkuji, ale zároveň i podotýkám chyby, které vidím a které mne nejvíc tlačí. Bohužel, nepozoruji žádnou snahu po změně i z dalšího okolí. Je vám to snad jedno?

Doufám, že nejste znechucení, ale jsem zvyklý říkat věci na plnou hubu a bez servítek a pokud nemám pravdu, klidně mi oponujte. Osobně budu jenom rád, pokud těchto pár vět je ovlivněno subjektivním a nesprávným vnímáním a pokud si tyto věci na výročce vyříkáme.

Toť vše z negativního, přeji vám příjemné počtení a zábavu už u 44. výroční zprávy H. O. Loko Brno. Nestojí ta tradice za udržení a trochu snahy?

Vše nejlepší do sezóny 2001 přeje Zoban.

PS: Bez ironie

Napsat komentář