LIONS AND LAMBS

1-smysl, 2-motivace, 3-úvahy, 4-závěr

1.

Myslím, že největším nedostakem oddílu (dále „o.“) je malý počet lidí s vizí a energií. Myslím, že většina členů je v o. ve své partě (kterou tam najde nebo která vznikne), v té si leze (nebo o lezení mluví) a nezajímá ho o., coby věc společná. Proč? Jaký je vlastně záměr o.? Ekonomický?… „Hlavním posláním o. je výchova“ píše Procházka v Horolezectví…

Myslím, že o. je komunita, kam člověk přichází, aby poznal sobě blízké, dozvídal se, sdílel a setrvával v něm v důsledku interakce, která je pro něj smysluplná.

Myslím, že dnešní doba nese postoje: -co za to? a -málo času, spěch… postoje, se kterými je třeba se racionálně a eticky popasovat. Něco pro o. udělám-co z toho budu mít? Ať už je to dobrý pocit, uznání, či dar, něco by následovat mělo. To by mohlo být motivující. Málo času?: dělám jen to, v co věřím.

2.

Motivace. Co vymyslet třeba oddílové výkonostní a čestné stupně, ocenění? Říká se, že Lokálka je velký a starý o. s tradicí… Ale jakou? Za sebe bych uvítal, kdyby pamětníci sepsali něco jako Pavel Přerost (díky mu), ale více emocionální než chronologické. Udělování „Výstupů roku“ udělat poctivě, pořádně a relativně (ne jen podle UIAA). A ocenit, třeba jen diplomem, medailí…ale něčím hmotným. Super je stěna a nejlepší je web (podle mne).

Demotivace. Když už něco naplánuju, tak ať to platí. Ale co třeba schůze a promítání? Propadák a ostuda. Já když tam jdu dvakrát a dvakrát to nefunguje, tak tam po třetí nepůjdu. A jak 27 tisíc na lana!? A jak je (do prčic) možné, že Michal Nežerka ještě nedostal to lano?!!!

3.

Kam o. směřuje? Co podporuje? Co chce vlastnit a rozvíjet? Já si myslím, že pro o. je úplně nejdůležitější najít člověka (lidi) s vizí a energií! Člověka, který bude rád něco dělat pro ostatní. A co třeba party v rámci oddílu? Co kdyby si vymysleli svoje projekty, nápady a cojávím co ještě… Ať je řeknou a oddíl něco udělá. Třeba udělat škatulky hory, skály, bouldry a cojávímcoještě a ty by se rvali o zájem a peníze oddílu…?

Čeho si cením, je: Michal Nežerka. Tím, že vytvořil web podle mne udělal pro o. největší službu, co já za svou existenci v o. pamatuju! A že s Tomem Vidlákem dělá Výroční zprávu. Zoban, že se stará o horoškolu (i když mi to přijde trochu komerční) a co by asi byl velký počin-kdyby zprůhlednil peníze! Ondra Nádvorník, že se stará o výzbroj a baví ho dělat s nováčkama. Bóža, že drží rámec o. ve vyjetých kolejích. Ale není po tolika letech předsedování unavený? Vyhořelý? A třeba je ještě několik lidí, kteří do o. investují svou energii, ale já si je neuvědomuji. To je má nevědomost a pokud se tím někoho dotknu, tak je mi to líto.

4.

Myslím, že na Hromadě se nic nevyřeší, ale kdyby se do příští Hromady našel jeden Vyvolený, který by předsedování oddílu převzal a měl by tu energii a svoji vizi… To si myslím, že by bylo to nejlepší, co by se oddílu mohlo stát! A když ne to, potom ať jsou alespoň dále Ti lidé, které jsem zmínil a kteří jsou (myslím) živá voda oddílu.

A na závěr snad, že já se ničeho (výše zmíněného) nevložím.

Vše, co jsem napsal jsou pouze mé názory a budu velmi rád za zpětnou vazbu či diskuzi.

Napsat komentář