Zimní Tatry 1.- 7.3.2009

Další oddílová horoškola je za námi. Tentokrát jsme zvolili lokalitu doliny Zeleného plesa. To aby se trochu víc lezlo, a ne jenom lyžovalo. Když už máme před tím lezecký oddíl tu předponu „HORO“.
Nakonec odjíždíme v sestavě o dva chudší. Hanes a Lukin jsou nemocní. Simulanten bande….

Raní pohoda v pondělí ráno

Jastrabka z Červené dolinky

Cestou na Baraní rohy

Pondělí a úterý byla předpověď na rozdíl od zbytku týdne dobrá, a tak se nelenilo a všichni vyrazili nahoru. V pondělí to bylo převážně lezení na Žeruchovkách (Špek, Lenka, Marta, David, Ondra , Tom, Zuzka a Honza) a Kozím štítě (Zoban, Standa, Laďa), někteří na ledu do Malé Zmrzlé doliny (Igor, Bára, Komi, Petr a Honza) a někteří i obojí.
V úterý se skupinky prohodily a poměrně dost nás vyrazilo využít zřejmě poslední den hezkého počasí na Baraní Rohy (Standa, Laďa, Zuzka, oba Honzové a Zoban). Do Malé Zmrzlé zamířila další silná skupina (Špek, David, Lenka, Marta, Tom a Ondra) a nejmenší skupinka se vydala na Kozí štít (Igor, Bára, Komi)

Honza ve žlabu z Baraních rohů

Standa ve Flašce

Baraní Rohy

Ve středu už se počasí v průběhu dne postupně horšilo, a tak jsme vyrazili na společnou skialpovou túru do Kopského sedla, procvičili klouzavý blok, norskou sondu i klapací test, a zejména potrénovali vyhledávání s LVS. Igor s Šudanem pak šli otestovat ledy na Svišťovce. Večerní nácvik záchrany z laviny se odehrával v poměrně „kvalitní podmínce“ sněžení a silného nárazového větru. Kupodivu až na zahrabanou mrtvolu přežili všichni, a dokonce jsme ani nic neztratili.

Petr v ledu do Medené doliny

Nácvik lavinové záchrany

Pohoda v iglu pod Kopským sedlem

Čtvrtek byl ve znamení humusu. I přes to se lezla Ovčí stezka (Zoban a Laďa, Honza a Tom) na první Kežmarský strážnik. Druhou délku už Laďa tahal na prvním. Nacvičovala se záchrana z trhliny a hledání více zasypaných. Díky kolegům z ČR, co se vydali na Jastrabí sedlo, se taky málem prováděla ostrá lavinová akce, ale nakonec se zadařilo i bez naší pomoci a pomoci HZS.
Jestliže ve čtvrtek byl humus, pak nevím, jak nazvat to, co bylo v pátek. Pokus o vylezení Skotské anabáze nebo Levého Y ukončil mokrý sníh nalepený i v převisech, ale zalezli jsme si hezky :-) Laďa na druhém ve Skotské Anabázi a Standa na prvním v první délce Levého Y.
V sobotu už jen krátká procházka na skialpech, někdo na ledy a nakonec odjezd do Brna. Prostě zase jednou vydařená oddílová horoškola, kdy sice nebyl každý den ideál, ale za to jsme si to pěkně užili a hlavně ve zdraví přežili.
Pro letní horoškolu je v tuto chvíli vybrán termín 22. – 27.6.2009 a předběžně je zarezervováno na chatě pri Zelenom plese 20 míst. Počítám, že bližsí info se mi podaří dát dohromady společně s informacemi horoškoly příští týden ve čtvrtek.

Zoban

PS: díky Špekovi, Igorovi a Davidovi za instruktorskou činnost s nováčky, zejména i proto, že, krom jednoho, ani instruktory nejsou, a hlavně proto, že klidně si mohli někam odjet lézt samostatně, a ne mít celý týden zodpovědnost za nováčky

Vyúčtování Horoškoly: Přesné doklady budou předány Majce a zobrazí se přesně v účetnictví oddílu. Po vrácení peněz nemocným a úhradě ubytování a PP všech zúčastněných bylo instruktorům rozděleno následující cestovné a úhrada nákladů:

Špek – 30 EUR + ubytování a PP
David – 30 EUR + ubytování a PP
Igor – 30 EUR + ubytování a PP
Zoban – 40 EUR + ubytování a PP

Vylezené cesty :

Pondělí:
Led v Žeruchových vežích, II/3 (30 m) – Špek, Lenka, Marta, David, Ondra, Tom
Pravý pilíř na Žeruchové veže po věžíčku nad Knihou, do III – Honza, Zuzka
Kozí štít, varianty Stanislavského cesty, do IV – Zoban, Standa, Laďa
Led do MZD, II/2 (60 m) – Igor, Bára, Komi, Honza, Petr, Zoban, Standa, Laďa

Úterý:
Led do MZD, II/2 (60 m) – Špek, Tom, Lenka, Marta, David, Ondra, Zuzka, Honza
Ledy do Medené doliny II/2+ (25 m) a II/3+ (20 m) – Zoban, Standa, Laďa, Honza a Petr
Baraní rohy přes Baraní sedlo – Zoban, Laďa, Standa, Honza, Petr, Zuzka a Honza
Kozí štít, Stanislavského cesta, do IV – Igor, Bára, Komi

Středa:
Kopské sedlo – Zoban, Špek, David, Laďa, Standa, Bára, Komi, Tom, Lenka, Marta, Honza a Zuzka
Pokus o Stanislavského na Kozí štít – Honza a Petr
Ledy na Svišťovce – Šudan a Igor

Čtvrtek:
M.K.Š, Ovčí stezka IV – Zoban a Standa, Laďa a Honza
Ostatní skialp a nácviky v dolině

Pátek:
Ledy do Medené doliny – Igor, Bára, Komi
Pokus o Skotskou anabazi a Lavé Y – Zoban, David, Standa a Laďa
Ostatní skialp a nácvik v dolině

Sobota:
Plynulý odjezd účastníků

Napsat komentář