24 hodin Le Vysočina 2010 – Vyhodnocení

Třetí ročník jedinečně „schyzoidního“ podniku dvacetičtyřhodinovka je úspěšně za námi. Než ovšem budeme moci vzhlédnout ke světlým zítřkům budoucna, je potřeba několika slovy zhodnotit, a tak.

Takže v prvé řadě začnu tím, čím se obvykle končí. Tedy děkuji všem zúčastněným za účast, Speckovi za to, že to se mnou celých téměř 24 hodin vydržel, Janči, Zdence a Pavle za přípravu obžerstvení a tomu nahoře, že opět nezklamal a připravil počasí na závod zcela odpovídající charakteru akce.

No a teď už to, na co všichni čekají, tedy výsledky.
Start proběhl po výkladu trati s ohledem na přípravu obžerstvení o chvilinku později, než se plánovalo, ale to je ostatně obvyklé.

Předstartovní příprava – krájení brambor na guláš

Pozorné sledování výkladu trati

A budete šlapat a šlapat a šlapat…. Až se z toho ulezete…

Skupinky vyrazily do dvou směrů – Pasecká a Drátník, což ostatně také nebylo nic neobvyklého.
Na Pasecké se hned začalo lézt jako o život a místy i o něj, ale to ostatně také nebylo nic nového.
Kolem jedné v noci začala padat nádherně lepivá a vodnatá mlha, která v kombinaci se zeleným lišejníkem na skalách a světlem čelovky vytvářela bíle fosforeskující atmosféru a při lezení zdařile napomáhala vytvářet pocit, jako když lezete po skluzavce polité olejem. Prostě hluboký a neopakovatelný zážitek. Nicméně i ten nebyl po loňsku pro některé účastníky překvapením.
Ranní a dopolední sluníčko, místy suchá a vyhřátá skála, to ovšem byla naprostá novinka pro většinu zúčastněných, s kterou si téměř nikdo neuměl poradit.
Nakonec se však i počasí umoudřilo a pochopilo, že tato podmínka je nedůstojná tak závažného zážitkově sportovního podniku, a v některých místech napadlo dokonce za otevřených kohoutků nebeského hydrantu i několik centimetrů krup a některé vrcholy dosáhla lezecká družstva téměř za sršících plamínku Eliášova ohně z konců prstů, bohatých světelných a zvukových efektů odpolední nebeské diskotéky.
Limit nikdo nepřekročil, a tak se po krátkém a jednoduchém sečtení výsledků, za kteréž si bylo odpovědno každé družstvo samo, mohlo přistoupit k vyhlášení vítězů. Těmi se stali všichni, protože letos byl první ročník, kdy nikdo nevzdal, a to je solidní výkon. Nicméně někteří o trochu rychleji, a tak, takže pokud to budete chtít seřadit, tady to je:

Gratulace a předání diplomů vítězkám kategorie žen

Gratulace a předání diplomů třetím v kategorii mixů

Gratulace a předání diplomu zástupci vítězného družstva mixů

Gratulace a předání diplomu třetím mužům v pořadí a třetím celkově

Předání cen a gratulace druhým mužům a druhým celkově

Předání cen, diplomů a gratulace vítěznému družstvu.

V kategorii žen zvítězila v silné konkurenci s vlastním já Lenka s Martinou.

V kategorii mixů bylo pořadí velmi zajímavé na tisíciny bodů. Vítězem se stala Marta s Lukášem.

V ketegorii mužů byla vidět odlišný přístup i taktika. Výsledek tak byl také poměrně velmi těsný. Na třetím místě skončili Mára a Laďa, kterým výborně naplánovanou strategii narušila sobotní odpolední bouřka. Druzí skočili běžci Petr s Tomem, vsadili na rychlost, ale bohužel pak rozhodlo několik chybějících bodů z lezení. Na prvním místě skončilo věkovým součtem nejstarší družstvo Speck + Zoban. Odpolední bouřka sice do plánované strategie prohovořila také, ale naštěstí byl náskok získaný v noci dostatečný.

V celkovém pořadí se velmi solidně dokázali umístit jak mixová družstva, tak ženské društvo a kategorie jsou pěkně promíchané.

Čas na trati

Získané body

Body /Čas

Ve vedlejší soutěži – sběrač, kdy šlo o to vylézt co nejvíc cest těžších III UIAA, rozhodla lokální znalost a také počasí. Opět hrálo roli to, že co se naleze v noci, to se počítá. Velmi těsné pak bylo zejména pořadí na druhém a třetím místě.

V nevypsané soutěži o co největší počet bonusových vrcholů se podařilo dosáhnout téměr maxima, kdy do plného počtu chyběl pouze jeden vrchol, a to Orel na Drátníku.
Jinak z dalších tabulek a grafů je vidět, že nejvíce cest se nalezlo na Pasecké skále, která byla pro většinu družstev první. Dále se hodně lezlo na Devíti skalách, kde se muselo lézt pro dosažení některých vrcholů, jako Ostrá skalka, Pyramida, Dvojitá věž, atd.. Poměrně hodně cest se lezlo na Palicích, kde už byla většina družstev za dne a poměrně málo cest na Drátníku, kde všichni, kdo přišli odpoledne, za bouřky nelezli z lezeckcý cest nic.

Pořadí podle počtu vylezených cest III UIAA a vyšší, počet dostoupených vrcholů

Celkově nalezené cesty podle oblastí

Počty cest těžších III UIAA v jednotlivých oblastech

Takže to je vlastně pro letošek vše. Snad jen závěrem ještě dodám poděkování těm, kteří věnovali ceny pro účastníky letošního podniku. Takže díky SINGINGROCK, KLAJDA,HUDYsport Brno Veveří,Beal za ceny pro hlavní soutěž a za cenu pro sběrače OeAV.

Zoban
foto: Vojta a Lojza

Napsat komentář