Jak dál s horoškolou?

aneb horoškola roku 2011.

Ahoj všem, jak asi možná víte, tak jsem měl letos poprvé po organizační stránce na starosti horoškolu roku 2010. Díky spolupráci všech, co aspoň trochu přispěli pomocí, se horoškola myslím docela povedla. Nikdo se nezrakvil, většina nováčků vydržela, leze co to dá a potkat je můžete jak na skalách, tak v hospodě. To si myslím, že je docela úspěch, a všem co pomáhali děkuji.

Faktem je, že jsme s ostatními vypozorovali určitý trend, a to, že se do HŠ hlásí převážně lidi, kteří v životě neměli na sobě sedák a vklíněnce viděli poprvé v životě. Je to logické, přece se přihlásili do HŠ a tam se to všechno naučí – to jim nemůže mít nikdo za zlé. Pak ale vzniká dle mě následující problém. Obsahová stránka HŠ je obsáhlá, a když někdo má problémy se samotným lezeckým pohybem a do toho ještě všechna ta metodika a co já vím co ještě, tak se to vše dost obtížně v daným čase zvládá. To mi potvrdili i někteří nováčci samotní. Dle Zobana a těch zkušenějších, co mají s HŠ delší zkušenosti, se dříve převážně hlásili lidi, co trochu lezli a chtěli to posunout někam dál, a tak šli do HŠ. Tím, že již trochu lezli, tak neměli takové počáteční problémy a zvládali vše více napohodu.

Dále máme problém s tím, že není dost kvalifikovaných instruktorů, co by se nováčkům věnovali. V současné době se na výukovým víkendu sejde tak 0 až 3 instruktoři, doplní se to členama oddílu, co mají zájem někam s nováčkama vyjet, a vždycky to nějak dopadne. Zatím to funguje, ale někteří jsou z toho docela unavení a nebaví je to. Chtělo by to nějakou novou pracovní sílu.

Tohle všechno mě vede k tomu, že bych rád otevřel diskuzi na toto téma a upravil trochu model HŠ. Představa je asi taková, že lidi, co mají k tomu co říct a není jim vše jedno, by se někde sešli, a tam to probereme. Závěrem tohoto sezení by mělo být, jak s HŠ dál. Mám v hlavě nějaký nápady a opravdu si myslím, že to chce trochu změnu. Je třeba si totiž uvědomit, že kvalitní HŠ je hlavním příjmem členské základny oddílu, a pokud má oddíl nějak pokračovat dál, tak musí mít lidi.

Schůzka k horoškole se uskuteční 15.9. od 19:30 v hospodě U dobré kozy. Těším se na Vás.

Honza Rudý

Foto – Michal Nováček

Napsat komentář