Už víme jak dál s horoškolou, snad…

Ahoj všem, ve středu 15.9. 2010 proběhla inzerovaná debata o tom, jak dál s horoškolou. Sešlo se nás docela dost, za což všem účastníkům děkuji. Na základě konstruktivní diskuze jsme se dohodli na následujících věcech.

– Účasti v horoškole budou předcházet takové malé přijímačky. V podstatě půjde o to, že člověk co vstupuje do HŠ by měl již umět 3 základní věci – spráně se navázat, umět jistit přes kyblík a vylézt na umělé stěně cestu za 4 UIAA na prvním. Pokud tyto věci zvládne, tak by byl přijat do HŠ. Pokud někdo nikdy nelozil, tak pro něj bude otevřena tzv. přípravka, kdy cca 2-3 měsíce před zkouškama se mu budeme věnovat a na zkoužky ho připravíme. Výsledkem by pak mělo být, že se u zkoušek sejdou lidi z přípravky a lidi co už lezli. Od tohoto modelu si slibujeme, že ve výsledku se do HŠ přijmou lidi co aspoň trochu lezou a nebudou mít problém s lezeckým pohybem a budou se tak moct soustředit na samotnou náplň HŠ a úroveň účastníků bude vyrovnanější než doposud. Snad se nám tímto krokem podaří nalákat ke spolupráci s nováčky i další lidi z oddílu, protože by si s nimi i trochu zalezli.

– Počet přijatých nováčků by měl být 16 – 20. Dvacet je maximum.

– Celkový obsah HŠ zůstane zachován, jen bude přerozdělen. Obsahová stránka letního bloku HŠ bude snížena. Některé přednášky budou přesunuty na zimu před zimní blok HŠ, který následuje po letním. Cílem snížení přednášek v letním bloku je aby bylo více času danou látku vůbec vstřebat a něco si z toho odnést. Přerozdělení osahu provede Zoban a Honza R.

– Začátek HŠ by se posunul o cca 1 měsíc dříve tzn. na únor. Bude více času na metodiku i samotný lezení.

– Bude kladen větší důraz na lezeckou praxi. Nováčci by měli více lozit – každý si povede lezecký deníček. Vylezené cesty na prvním budou potom jednou z věcí, ke které se bude přihlížet zda dotyčný pojede do letních Tater či nikoliv. Zároveň s tím bude vyhlášena motivační soutěž, kdy nejvíce lozící nováček vyhraje lano.

– Dále nám chybějí lidi, kteří by byli ochotni účastnit se výjezdů s nováčky, nebo by je brali s sebou, když pojedou někam lozit. Tak pokud jsi ochotný/á nám s tím nějak pomoct, tak se klidně ozvi Honzovi R. – budeme rádi.

Tak to je ze stručnosti vše – pokud jsem na něco zapomněl, tak mi dejte vědět. Mějte se hezky a horám zdar. Honza R.

Napsat komentář