Tisková zpráva

Mistři ledolezeckých zbraní v Brně

Druhý ročník mezinárodního mistrovství České republiky v drytoolingu „Black Diamond Drytool cup Brno 2012“ láká do Brna špičku ledového a mixového lezení z České republiky, Slovenska, Slovinska a Rakouska.
Jedinečnou příležitost nabízí českým příznivcům horolezeckého sportu již druhý ročník závodů organizovaných Českým horolezeckým svazem prostřednictvím pořadatelů horolezecký oddíl Lokomotiva Brno a lezecké centrum KLAJDA v Brně.
Na startu závodu bude 10. prosince 2011 od 9.00 v areálu lezecké stěny u nákupního a zábavního centra Olympia přítomna špička této lezecké disciplíny, mimo jiné i celkově stříbrná medailistka světového poháru 2011 Lucie Hrozová. Ze Slovenska se pak závodu zúčastní trojnásobný mistr Slovenské republiky Juraj Švingál nebo také velmi úspěšný slovenský alpinista a himálajský lezec Josef Kopold.
Mimo tuto úzkou špičku je však závod také setkáním ledolezců ze středoevropského prostoru a závodní cesty budou připraveny tak, aby si v kvalifikačních cestách zalezli i lezci, kteří se s touto disciplínou seznamují.
Drytooling je poměrně mladou lezeckou disciplínou, která se postupně vyvinula z lezení zamrzlých ledopádů. U nejtěžších cest se postupně přelézaly mezi jednotlivými zmrzlými rampouchy stále delší skalní úseky, které lezci překonávali pomoci zavěšování cepínů za skalní výstupky a spárky, až z těch nejtěžších směrů led zmizel téměř docela. Tuto techniku zimního volného lezení skály bez ledu nazýváme drytooling – tedy suchá skála lezená pomocí ledolezeckých zbraní.
Venkovní betonová lezecká stěna u nákupního a zábavního centra Olympie je největší venkovní stěnou ve střední Evropě. Vzhledem ke klimatu není možné pro závod počítat s přítomností ledu, proto organizátoři připravili imitaci ledových úseků pomocí dřevěných špalků a skalní pasáže velmi věrně imituje samotný betonový povrch stěny a kamenné chyty.
Pro závodníky je připraven závod v lezení na obtížnost a závod na rychlost. U obtížnosti se nejprve lezou kvalifikační cesty stylem FLASH – závodníci při lezení vidí i své soupeře, muži lezou pět cest a ženy tři cesty, kdy osm nejlepších postupuje do finále. Pro výsledek je rozhodující, kdo ze závodníků vyleze nejvýš. Poté následuje finále, které se leze stylem ON SIGHT, tedy závodníci nevidí lezení svých soupeřů a vyhrává ten, kdo vyleze ve finálové cestě nejvýš nebo, v případě dolezení cesty až na vrchol, rozhoduje jako pomocné kritérium čas dosažení posledního chytu cesty – TOPU.
Závod na rychlost sestává taktéž z kvalifikace a finále, kdy do finále postupuje osm nejrychlejších mužů a čtyři ženy, aby pak souboj o vítězství proběhl na dvou identických cestách vedle sebe vyřazovacím způsobem. Takto pojatý závod je v našich podmínkách jedinečný a přímým porovnáním soupeřů i velmi atraktivní pro diváky.
Finálová kola začnou od 16.00 finálovými rozlezy rychlosti, na které naváže finále obtížnosti žen a na úplný závěr finále obtížnosti mužů. Vyhlášení vítězů a zahájení „Apres Tool Party“ ve vytápěném party stanu v prostoru závodu je očekáváno kolem 20.00.
Příznivci ledového a mixového lezení se mohou vedle špičkových sportovních výkonů těšit na plnohodnotný doprovodný program. O atmosféru se bude starat rocková muzika RADIA HEY a ihned po vyhlášení vítězů bude následovat slideshow aktuálně nejlepšího českého alpinisty Marka Holečka. Po této slideshow je vše otevřeno a bude následovat plnohodnotný lezecký večírek s rockotékou RADIA HEY.

Napsat komentář