24 hodin Le Vysočina 2017 – VYHODNOCENÍ

6. ročník lezecko-vytrvalostního závodu dvojic „24 hodin Le Vysočina“

Vypneš čelovku a najednou zjistíš, že je vidět i bez ní. Iluzorní příšeří pošmourné noci začíná protrhávat nový den.
Cvak.
„Jistím.“
Fakt? Kdyby teď Inža letěl, fakt bych ho chytil?
Mistr vzlíná k světlající obloze a já myslím na těch 22 km za námi a desítky cest před námi. Hlavně vydržet!

J. Rosecký

Závod 24hodin Le Vysočina by se dal ve stručnosti popsat asi takto:

Za noc a den vylezte co nejvíc co nejtěžších cest. Lézt můžete a musíte (v libovolném pořadí) na Pasecké, Drátníku, Malinských skalách, Čtyřech palicích, Milovských perníčkách, Bílé skále a Devíti skalách. Nejkratší okruh má asi 30 km. V každé skalní oblasti můžete výlezt až 10 cest, celkově tedy 100, k této hodnotě se ale nikdo rozhodně nepřiblížil, je to vůbec reálné? Podrobná pravidla ZDE

Počasí opět nezklamalo a závod byl zahájen v pátek 1.9. ve 20:30 za poměrně intenzivního deště s alespoň pozitivní vyhlídkou že by mělo relativně brzy přestat úplně. Déšť od začátku zvolňoval a po desáte přestalo pršet úplně. Aby toho nebylo málo, tak nad ránem ještě za tmy poměrně dlouhou dobu nepřijemně mrholilo. S rozedněním už některé skály mohly úspěšně schnout. Okolo deváté ráno byla většina skal relativně suchá. Aspoň po občasném nočním hlemzání vzhůru mokrou zeleninou to tak přišlo.

Na začátku byly dvě různé strategie, některým se nechtělo vyrážet do deště a tak si rovnou trochu pospali na gruntu, většina se ale vydala v dešti urazit ze začátku nejdelší pěší vzdálenost na Paseckou, která ihned po ustání deště rychle osychala. Trasy pak byly voleny různě. Někteří poté mířili na Devět skal, Bílou, a na závěr si nechali známé oblasti jako jsu Čtyři Palice, Malínská a Drátník, někteří volili opačný směr. Naprostá většina družstev končila právě na Drátníku a snažili se nasbírat poslední možné body až do večerního časového limitu.

Celkem se závodu zúčastnilo 14 dvojic, z toho 7 mužských, 6 mixových a 1 dvojice na kole. Závod přilákal i některé letošní odvážné nováčky a novačky a tak jsme zaznamenli účastnický rekord. Všichni zúčastnění závod dokončili až na jednu dvojici kvůli jejich nutnému odpolednímu konci.

Na ty nejlepší v obou kategoriích byly připravené hodnotné ceny od našich skvělých sponzorů. Hlavním sponzorem akce byl prodejce outdoorového vybavení 9b-plus Brno

Za další hodnotné ceny děkujeme Alpsport Brno, HUDY stěna Brno a Štěpánek je nejlepší


Jak to celé dopadlo?

V kategorii můžu se sváděl nelítostný souboj dvou dvojic, a to Wany s Marťasem proti Inžovi s Honzou. Na prvním místě se nakonec umístil Inža s Honzou díky 40 vylezeným cestám. Wana s Marťasem měli větší průměr bodů na cestu  odpovídající obtížnosti 5 UIAA, Inža s Honzou asi 5-… A na skvělém třetím místě se umístilo družstvo letošních nováčků Tom s Pavlem.

Kategorie mixů byla na prvních místech vyrovnanější. Zvítězil nakonec Ondra Pětroš s Leou (letošní novačka) i přestože se byli nad ránem vyspat na gruntu cestou z Pasecké. Druhé místo obsadil Matuš s Jitkou, jedinou zástupkyní VHS, ti si spaní nesli dokonce sebou. Třetí místo obsadil Ondra s Luckou.

Cyklistická dvojice Tom Kopřiva s Jirkou Trhlíkem měli první místo v kategorii jisté, tak radši ani neodevzdali záznamový arch, byli však viděni jak lezou na jednotlivých skalách, tak nebyl důvod k diskvalifikaci.

Kategorie MUŽI

Pořadí Družstvo Oddíl Body Počet cest
1 Jan Rosecký / Petr Neuwirth Lokálka / Lokálka 3540 40
2 Marek Havlík / Martin Vašíček Lokálka / — 3020 31
3 Tom Lotrek / Pavel Dědík Lokálka / Lokálka 1530 20
4 Peter Matula / Lukáš Dvořák Lokálka / Lokálka 1460 20
5 Jan Šlensinger / Štěpán Vinkler Lokálka / — 1020 18
6 Pavel Motal / Radek Zlámalík Lokálka / Lokálka 50 2
DNF Jan Jelínek / Jakub Vrba — / Však Chemie Praha 290 7

Kategorie MIXY

Pořadí Družstvo Oddíl Body Počet cest
1 Ondřej Pětroš / Lea Leinweberová HO Staré Město / Lokálka 1165 18
2 Matuš Králík / Jitka Ondráčková Lokálka / VHS 910 14
3 Ondřej Palacký / Lucka Grimová Lokálka / Lokálka 855 14
4 Tom Mansbart / Dominika Kalasová Lokálka / Lokálka 655 13
5 Petr Skoumal / Marie Vágnerová Lokálka / Lokálka 640 9
6 Zoltán Pintér / Dáša Dostálová Lokálka / Lokálka 460 11

Na všechny závodníky čekala po závodě luxusní žranice v podobě řízků, bramborového salátu, klobás, sýrů, škvarkové pomazánky a hlavně nechyběla bečka piva. Tímto děkujeme VHS Brno za zapůjčení výčepního zařízení. I přestože většina zúčastněných byla už od pátečního rána až do sobotního večera na nohách, tak se vydrželi bavit až do noci. Po půlnoci však padla únava i na ty poslední a odebrali taktéž do kómatu. Jídla bylo tolik, že se většina v neděli ráno i nasnídala. Nedělní smělé plány, že se půjde lézt na Černou skálu zaly za své. Od noci opět silně pršelo, takže musím konstatovat, že na tu bídu s počasím nám to během závodu vyšlo až nad míru dobře.

Na závěr díky všem zúčastněným, už se těším na příští ročník. Snad zážitky z akce nikoho neodradily a doufám že se sejdeme za rok na startu v ještě hojnějším počtu !!!

Ještě trocha té statistiky, díky Honzovi, který si s tím dal práci. Všechny grafy najdete ZDE

Kde kdo lezl?

Muži

Zatímco Honza a Inža se vyřídili na Palicích a Malinské, Wana s Marťasem drtili na Pasecké a Bílé.

Mixy

Vítězná Lea a Ondra si zamilovali Palice a Paseckou.

Jak těžké cesty kdo lezl?

Zatímco v mužích je rekord 7 hned u třech týmů, v mixech “jen” 5+. Ale to bývají ty nejtěžší…

Muži

Mixy

Napsat komentář