Recenze č. 3 Tenerife – ES

Země: Španělsko (Kanárské Ostrovy)
Lokalita: Tenerife
Oblast: oblastí je plno, já lezla v: El Rio, Arico Neuvo a Vistamar
Materiál: vulkanit
Kdy, kdo: leden 2017, Lenka H.

Summer’s almost gone …The winter’s comin‘ on…ale dá se tomu postavit čelem a zaletět si na Kanáry.
Tohle nebude klasická recenze, tak jak jsme zvyklí (z těch dvou předchozích): takže žádný tipy na pěkný cesty. Názvy cest jsem totiž ani nečetla, natož abych si je pamatovala. Ale pěkný byly všechny. Nebo aspoň 90 %.
Jde spíš o takovej tip, kterej mě napadlo napsat ve spojitosti s aktuálně pěknou cenou za letenku.
Leckdo by o Tenerife dokázal napsat mnohem víc, a mnohem přesněji a podrobněji a objektivněji… takže budu určitě ráda za doplnění (zaleťte a doplňte!).
Na ostrově jsem byla týden a střídala lezení s pěšíma výletama. Dalo by se tam strávit 14 dní jen lezením. Asi i víc. Oblastí je plno.
Dát si nějakej trek ale určitě taky stojí za to. A pak je to ráj pro surfaře a kajtaře. A myslím, že i na silničce to tam musí být bomba.

Oblasti, kde jsem lezla:

El Rio

– podle ukclimbing 80 cest, většina poměrně pěkně odjištěná (ani srab mého formátu neměl strach), ale najde se i pár tradičních.
Klasa v průvodci víceméně odpovídá realitě, lezla jsem cesty od V do 6b+, a sedělo to. Obecně se hodí lézt alespoň 6a (jsou tam i lehčí, ale není jich moc).
Zjednodušeně El Rio zahrnuje 2 sektory (v průvodci jich je víc): sektor “dole v kaňonu”, kde je většinu dne stín a sektor “nahoře nad cestou”, kde většinu dne svítí a na leden tam bylo pěkný vedro. Všechno pěkně drží, snad jen v těch pětkách se našlo občas něco volnýho. Typově všechno možný – stěnovky, převisy i nějaký plotny. Materiál je trachyt (prostě vyvřelina – pocitově trochu jako žula). Bylo tam odhadem 10 dvojek (ve všední den), což v případě Tenerife značí populární oblast. Moc pěkný lezení a podle místňáka (ač přistěhovalého) Kuba jedna z nejhezčích oblastí.
Nástup od auta je odhadem tak 10 minut (zpátky trochu víc – jde se do kopce)

Vistamar

– podle ukclimbing 35 cest, co si pamatuju všechno perfektně odjištěný, skoro jako na Hudy.
Byla jsem tam ve všední den odpoledne, skály byly na slunku, a bylo poměrně hic. Pár dvojek lezlo, ale žádnej nával. Lezla jsem od 6a do 6c, klasa mi přišla měkčí. Cesty spíš převislejší, obtížnost začínala na 6a.
Super lezení nad oceánem s výhledem na Teide. Nástup pár minut.

Arico Nuevo

– podle ukclimbing 150 boulderů
Když nepočítám Pod Parou, tak tohle byl můj první den strávenej na skalách čistě jen boulderováním a byla to pecka. Arico Nuevo je určitě top boulderingová oblast na Tenerife a nejspíš i na celých Kanárech. Šutrů je hromada a občas se leze na můj vkus poměrně vysoko, takže bouldermatka přijde vhod. Údajně by měla jít vypůjčit v Roxtar shopu v Aricu. Já zvolila zero-cost variantu “vtěrka” – vetřela jsem se k Danovi (jedinýmu týpkovi, co v oblasti ten den byl) a celej den lezla s ním a jeho matrací. Boulderů kolem 6A-6B (V3 až V4 pro Hudy-stěna-čtenáře) bylo plno, takže kdo leze v této obtížnosti, určitě se nebude nudit. Je tam ale i plno výrazně těžších kousků. Lehčích myslím moc ne. Nástup opět do deseti minut.
O Aricu je i článek na Nadzemí asi od čajdy.
Naprosto perfektně zpracovanej průvodce je ke stažení tu (jsou tam průvodci nejen na Arico)

Oblasti, kde jsem nelezla, ale chtěla bych:

Caňada del Capricho – lezení ve dvou tisících, jsou tam i vícedélky
Guaria – údajně jedna z nej oblastí, až 35 m vysoký cesty

Oblasti, kde jsem nelezla, a ani bych moc nechtěla:

San Marcos – na skály jsem se dívala každej den z okna a říkala si, že si tam zajdu aspoň zaboulderovat. Ale nebyl čas. Každopádně na pohled to nevypadalo nic moc. Spíš jako skládka odpadků, než lezecká oblast.

Tipy na treky:

Anaga – must see! Severovýchod ostrova je pokrytej mlžnými vavřínovými lesy, jaký se v “Evropě” najdou snad už jen na Madeiře a Azorech. Šla jsem okruh z Cruz del Carmen do Punta del Hidalgo a druhou cestou zpět – cca 22 km a 2700 výškových a hlavně nádhera! Přestože cesty byly značený, podařilo se mi se ztratit, ale jsem prostě manták. Určitě doporučuju.

Pico del Teide – z výstupu na nejvyšší kopec (politického) Španělska (3718 m) jsem měla trochu strach. Do 3500 m n. m. totiž jezdí lanovka, což je spolu s nálepkou španělského NEJ kopce příslib nechutnýho návalu lidí. Vyrazila jsem brzo ráno rovnou od moře (ze San Marcos), což můžu doporučit – je paráda, kolik se během dne vystřídá vegetačních stupňů. Byl krásnej den, ale nahoře foukalo, a to bylo štěstí, protože lanovka nepremávala a lidí tak bylo vcelku málo. Spoustu asi i odradil sníh a led. Takže vrchol jsem si užívala sama (vím, nahrávka na dvojsmyslné narážky…). Ve větrným počasí je Teide určitě doporučeníhodnej výšlap.
Opět se mi podařilo ztratit, ale jen jednou – ovšem chodit v lávových polích mimo cesty je docela náročný.
Pozor: Od horní stanice lanovky se dá pokračovat jen s permitem. Ten se dá zadarmo získat tady. Doporučuju co nejvíc dopředu, míst je pomálu.
Každopádně pokud nejezdí lanovka, permitoví kontroléři zjevně nebývají na značkách, takže je šance proklouznout. Já permit měla, ale nikdo ho nekontroloval.

Soutěska Masca – takovej evergreen vycházek na Tenerife. Dojede se do vesničky Masca (650 m n. m.) a pak se klesá kaňonem dolů k moři. Cesta zpět buď stejnou cestou, nebo lodí do Los Gigantes, odkud se pak dá doběhnout nebo dostopovat (já zvolila kombinaci) do Mascy pro auto. Je to pěkný, ale bylo tam na můj vkus docela dost lidí. V techničtějších úsecích pak vznikají zácpy. Šla jsem to s našima, takže vhodné i pro rodiny s dětmi.

Pár obecných informací

Jak se tam dostat:
Na začátku jsem zmínila aktuální levnou letenku s Brussels Airlines.
Dál je tu možnost přímého letu z Wizzairem z Katowic případně Budapešti, nebo s Ryanairem (Wroclaw, Krakow, hromada německých letišť). S přestupem je zajímavá varianta Brno – Londýn – Tenerife taky s Ryanairem.

Průvodci: Tenerife-Escalada-Deportiva – pěkně zpracovanej. Měl by jít koupit i v lezeckým shopu Roxstore v Aricu (údajně za 30 éček)

Ubytování: 7 nocí v San Marcos nás stálo přes airbnb 7900,- Byli jsme 3, ale místa byly 4. Takže teoreticky se dá dostat na 2000,-/os/týden. Určitě je možnost i někde campovat nebo spát na punk a kdybych nebyla s našima, určitě bych to tak udělala. Každopádně ze San Marcos nebyl problém během chvilky dojet prakticky kamkoliv. Ostrov není největší a silnice jsou kvalitní.

Další odkazy:
moje fotoalbum na Flickeru
mapka s oblastma, info
povídání o jednotlivých oblastech v angličtině
povídání o jednotlivých oblastech v češtině

Zajímavosti a upozornění:
FB skupina TENERIFE CLIMBING SCENE: facebooková skupina, kterou založil slovák Kubo (lezla jsem s ním v Riu a Vistamaru) – pokud jedete sami, parádní místo, kde sehnat spolulezce

Náklady (pro 3 lidi bez jídla):
Ubytování: 7900,-
Auto na týden cca: 3250,-
Benzin cca: 2050,- (cca 0,8-1E/litr – o něco levnější jak u nás)
Letenky pro 3 z katowic: 13900,- (letěli jsme s wizzairem, přímej let + 1 celky zavazadla.
Parkovani v katowicích: 250,-
Benzín do katowic: 750,-

== cca 28 tis., takže zhruba 9300,- na osobu. Ve čtyřech by to bylo levnější. Není to málo, ale výrazně by šlo ušetřit na ubytování a i letenka jde často sehnat mnohem levněji (my kupovali na poslední chvíli a nemohli si moc vybírat termín).
Další náklady už jen jídlo, který je cenově podobný jako u nás, možná trošku dražší.

Slovo na závěr:
určitě si tam ještě někdy za lezením zajedu!

Napsat komentář