Recenzia č. 4 Brontallo – CH

Krajina: Švajčiarsko
Lokalita: Vall de Maggia, Avegno
Oblasť: Brontallo
Materiál: Žula – ale nie úplne typická
Kde, kto: september 2017, Maják, Hypoch

Úroveň istenia: Super
Postupové istenie: Nýty, borháky len veľmi výnimočne

Klasifikácia: nečakajte žiadne „výkriky miestnych“, klasa podľa mňa sedí, cesty gradujú 

Oblasť vhodná pre deti: NIE – prístup do veľmi strmého kopca, miestami naťahané fixy a kramle v skale
Orientácia: Juh

Oblasť nad zapadnutou, ale nádhernou horskou dedinkou Brontallo vo Švajčiarsku, ktorá ponúka tú najkvalitnejšiu žulu, dva sektory a monumentálne až 35 metrov dlhé športové cesty, ktoré sú perfektne odistené.

Prístup: Zaparkuješ v dedine na vyhradenom parkovisku a sleduješ červenú turistickú značku, ktorá ťa dovedie až nad dedinu, kde vedie lesný chodník. Z neho sa v jednom okamihu po ľavej strane odpojí menší chodníček označený kamenným mužíkom, po ňom prídeš k sektoru El Catino, nad ním asi 5 min po fixoch je aj sektor El Cat.

Sektor El Cat:

Cesty až 35 metrov. Lezenie je charakterom atletické po šupinách, lištách teda po pozitívnych chytoch. Stena je kolmá, s narastajúcou výškou sa stáva mierne previslou a lezeniu dodáva solídnu expozíciu. Lezec má pod sebou celú dedinu a nádherné údolie. Kľúčové miesta sú v hornej časti ciest.

Doporučenia hodné cesty sú určite všetky, ale z mojej skúsenosti:

Lezione di Cucito 6b, Il sempre Verdi 6b+, Power Flower 6c (údajne najkrajšia a najdlhšia cesta v sektore, je fakt úžasná a je až k neuvereniu, že v tak dlhej ceste je koncetrovaných toľko pekných chytov a lezeckých krokov).

Sektor El Catino:

Cesty až 33 metrov. Rozlezový sektor s cestami v obtiažnosti 5c, jedna cesta 6a. Charakter skaly je položený, avšak nie sú to typické platne a platňové lezenie. Lezenie je technické a to či sa nadriete hodne závisí od toho ako si dáte pozor na nohy.

Doporučenia hodné cesty sú úplne všetky.

Sprievodca: Plaisir SUD Schweiz

Kde bývať: Kempovanie mimo vyhradené miesta je pod pokutou 20 až 200 frankov. Výborný kemp, kde dostanete kúpiť aj sprievodcu /48 frankov/ je Piccolo paradiso http://www.camping-piccoloparadiso.com/ . V dedine Ponte Brolla je aj Rock shop, kde som ale nebol. V okolí sú aj viac dĺžkové športové cesty.

Slovo na záver: Kto chce zažiť perfektné športové lezenie v tej najkvalitnejšej a neolezenej skale a monumentálne linky, to všetko v krásnej prírodnej scenérii, je tu na správnej adrese. Podľa miestnych lezcov je oblasť (prekvapivo) vyhľadávaná, preto je lepšie pre návštevu vybrať pracovný deň. Určite sa tam vrátim, zdržali sme sa len jeden deň a ak máte záujem dosiahnuť aj hodnotnejšie prelezy, hodí sa kľudne aj na týždeň..

 

Foto: 

 

Napsat komentář