Recenzia č. 5 Sasso del drago – IT

Krajina: Taliansko
Lokalita: Sasso del drago (podľa miestnej legendy)
Oblasť: Villa di Chiavenna, Chiavenna, Bregaglia
Materiál: Žula
Kde, kto: september 2017, Maják, Hypoch

Úroveň istenia: Super
Postupové istenie: Nýty, borháky len veľmi výnimočne

Klasifikácia: nečakajte žiadne „výkriky miestnych“, klasa podľa mňa sedí a čím kratšia cesta tým tvrdší boulder v nej :-).

Oblasť vhodná pre deti: ÁNO – hlavne sektor „Drive in“
Orientácia: Juh

Oblasť v oblasti Bregaglia a jej lokalite Villa di Chiavenna za mestom Chiavenna je lokalita, ktorú sa vyplatí navštíviť po ceste z či do Bergelu alebo aj na výlete za športovým lezením. Má potenciál na niekoľko dní aj týždeň. Oblasť je charakteristická výbornou a neolezenou skalou a krásnymi linkami od 20 až do 25 metrov.

Prístup: Sektor „Drive in“ hneď vedľa hlavnej cesty pri parkovisku, nedá sa prehliadnuť. Istiť je možné priamo z auta z desiatou v ruke. Do horného sektoru Sasso del drago vedie lesný chodník po pravej strane od „Drive in“, trvá asi 5 min.

Sektor „Drive in“:

Cesty cca 20 metrov, pričom cruxy sú vetšinou bouldrové/silové s peknými dolezmi po pozitívnych chytoch a šupinách či lupeňoch. Stena je v dolnej časti kolmá, v niektorých častiach sa stáva previslou. Tento sektor je s ohľadom na to čo Vás čaká v tom hornom „rozlezový“, ale to naozaj len obrazne lebo linky v ňom sú úplne fantastické a nájdu sa aj pomerne tvrdé bouldre v nich.

Z ciest, ktoré som liezol vyberám ako doporučenia hodné:

Star Gate 6b – nová (nie je v sprievodcovi), najdlhšia linka v sektore, technický boulder na úvod a pekné lezenie do konca s trochu vypečeným previsom na koniec, pre mňa najkrajšia cesta v sektore.

Amanita 6b  – dosť tvrdý boulder po šupinách a malých lištách hneď od zeme s dynamom do dobrého chytu, ktorý ma na prvý pokus vypľul ako opálený talian žuvačku pri rozleze v ceste za 7a, parádna cesta.

Asterix 6b –  silový previs po relatívne zlých chytoch, v ktorom sa oplatí viac konať ako premýšľať.

Didi 6a – pekná špárka na úvod trochu striedmejšie istenie na miestne pomery, ale lezenie fantastické.

Sektor „Sasso del drago“:

Cesty až 25 metrov, pričom dolná časť steny je položená až kolmá a v hornej časti sa stáva previslou. Cesty síce majú cruxy v hornej časti, ale poctivé lezenie  na Vás čaká kdekoľvek. Cesty nie sú za jedno ťažké miesto.

Doporučenia hodné cesty:

Batman 6b+ – tak toto je nádherný a dlhý kút, kde sa lezie od začiatku až do konca, čaká na Vás v ňom všetko na čo si spomeniete, technické odšľapy, dve bruchá aj fingerlocky v špáre, crux v poslednej tretine, kde zmiznú stupy a kút stane sa previslým do super expozície, najdlhšia cesta oblasti.

Willi Vogel 6c – linka ako keď strelí, rozlezovka pre miestnych búchačov, v ktorej si zaleziete dosýta, končí silovým previsom. Pri výleze na policu pod previsom nezáblúďte do vedľašej cesty za 7b+ ako ja a dávajte pozor kam vedú správne nýty.

Sprievodca: Plaisir SUD Schweiz

Kde bývať: Kempovanie mimo vyhradené miesta nie je v taloške až taký problém. My sme spali na detskom ihrisku pri umelej nádrži, na ktorú natrafíte po pravej strane, keď budete pokračovať autom ďalej hore smerom na Maloja pass (Ondro mal Hrad ja detský drevený prístrešok v podhradí). V dedine po ceste je možné nabrať z verejného vodovodu pitnú vodu. Obchod s potravinami je až v Chiavenne, nákupné stredisko naproti benzíne Agip v centre. Inak dobrý kemp je podľa sprievodcu v časti Aquafragia.

Slovo na záver: Kto chce zažiť perfektné športové lezenie v tej najkvalitnejšej a neolezenej skale a monumentálne linky, je tu na správnej adrese. Chýba tu snáď len tá super scenéria a od hlavnej cesty dosť počuť hluk áut Oblasť je vyhľadávaná, preto je lepšie pre návštevu vybrať pracovný deň. Zdržali sme sa jeden a pol dňa, určite mám v pláne sa vrátiť.

Vtipná situácia na záver: Pri lezení sme stretli anglický manželský pár, 65 rokov, ktorý si sám ťahal cesty!! a bol na troj mesačnom tripe s cieľom na Sardínii. Keď jedli desiatu a Ondro si išiel vziať lezečky, ktoré ležali blízko nich, starý pán hovorí niečo v zmysle: „Hej kámo najskôr som si myslel, že to tak smrdí moja žena, ale to sú zrejme tvoje lezečky….“ Boli dosť dobrí.

 

FOTO:

   

Napsat komentář