HOROŠKOLA 2020

Horoškola horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno je nejdéle fungující horoškolou v Brně. Zaměřujeme zejména na lezení na skalách a v horách, a to jak v letních, tak i zimních podmínkách. Náplní naší horoškoly je osvojení si bezpečného pohybu na skalách i horách a takřka všechny činnosti s tím související.

Od roku 2018 je naše horoškola součástí projektu Garantovaných horoškol ČHS

Přijímací zkouška a úvodní hodina pouze pro přihlášené
Kdy: 15. 1. 2020, 19:00

Kde: HUDY stěna Vídeňská 297/99, Brno

Jak horoškola probíhá?

Základní část horoškoly je rozdělena na dva bloky, které na sebe přímo navazují

V prvním bloku základní části se věnujeme těm úkonům, které by měl každý lezec automaticky ovládat a které jsou potřebné pro všechny druhy bezpečné horolezecké činnosti, ať už se jedná o lezení na umělé stěně, na cvičných skalách sportovního charakteru anebo v horách. Zahrnuje základní výuku lezení a jištění na stěně a další metodické přednášky, tak abyste do března zvládli bez problémů pojmout vše, co je potřeba do druhé části horoškoly.

V druhém bloku základní části se budeme soustředit na pohyb ve skalním terénu, používání vlastních zajišťovacích prostředků, zřižování postupového stanoviště, záchranné techniky, medicínu v horském prostředí apod… Základem budou výukové víkendy na skalách v ČR i v blízkém zahraničí.

Po dvou blocích ákladní části následuje týdenní lezení v letních horách, v zimě následujícího roku pak pro zájemce zimní lezení v horách a základy skialpinismu.

Zároveň je našim zájmem, aby se účastníci horoškoly nespokojili pouze se základní částí, ale aby pokračovali v letních horách, případně i v zimních horách. Dále bychom rádi aby se „nováčci“ po horoškole zapojili do dění v oddíle, rozšířili tak aktivní členskou základnu a aby se nadále pravidelně účastnili dalších oddílových akcí.

Kdo má o naši horoškolu zájem, musí se předem přihlásit e-mailem nebo telefonicky z důvodu omezené kapacity a následně přijde na úvodní hodinu jejíž součásti je i „přijímací zkouška“, a to ve středu 15.1.2020 v 19:00 na HUDY stěnu.

V rámci přijímací zkoušky je potřeba na umělé stěně vylézt na prvním konci lana cestu klasifikace cca 4 UIAA. A to z toho důvodu, že ve skalách je pak potřeba nejen lézt, ale v cestách během lezení stíhat vnímat i další informace instruktorů a věci týkající se výuky metodiky atd.

Program Horoškoly 2020

Horoškola je rozdělená do 4 jednotlivých bloků. První dva bloky zákaldní části jsou podstatné pro zvládnutí horoškoly. Nástavbové části letních hor a zimního bloku je možné absolvovat jen po zvládnutí obou bloků základní části, tzn. zájemci o zimní blok musí předtím zvládnout i letní hory, nejen oba bloky základní části.

Odkaz: Program Horoškoly (google tabulka) aktuální program včetně změn

  • Základní část – 1. blok – leden-únor 2020
  • Základní část – 2. blok – březen-červen 2020
  • Letní hory – červenec 2020
  • Zimní hory – únor 2021

1) Základní část – 1. blok

První blok bude zaměřen na základní dovednosti a znalosti nezbytné pro provozování skalního lezení tak, abyste do března zvládli bez problémů pojmout vše, co je potřeba do druhé části horoškoly. Na programu je 7 x výuka na umělé stěně a 3 teoretické přednášky.
Upozornění: Program a pořadí přednášek se může mírně změnit na základě časových možností přednášejících. Na případné změny upozorníme během horoškoly

2) Základní část – 2. blok

V druhém bloku vás čeká zejména praxe na jedno- i vícedélkových skalách i s použitím vlastních jistících prostředků v rámci 5 výukových víkendů. Dále se budemě věnovat poskytování první pomoci, základním i pokročilým lanovým záchranným technikám (nutné pro ty, kteří pojedou do Tater). Na programu jsou mj. i přednášky o meteorologii, orientaci a navigaci. Blok bude ukončen „závěrečnou zkouškou“. Cílem je příprava k letnímu lezení v horách.

  • Umělé stěny (2x):             středy 19:00-21:00 na HUDY stěně
  • Přednášky (2x):                čtvrtky 18:00-20:00 v Restauraci U Kotelny
  • První pomoc (3x):             středy 18:00-21:00 (bude upřesněno)
  • Praktická výuka (2x):      středy 17:00-20:00 na Pilíři
  • Výukové víkendy:      pátek večer / sobota ráno až neděle

Upozornění: V případě něpříznivého počasí je změna programu výukových víkendů vyhrazena (změna lokality nebo i termínu). Vzhledem k ubytování jsou pevně stanovené pouze závěrečné zkoušky na Vysočina. Program a pořadí přednášek (červené datum) se může rovněž měnit na základě časových možností přednášejících (není možné s jistotou říct nyní).

Cena dvou bloků základní části:

1. blok: 2000,-Kč + členství v ČHS a v oddíle podle věku: 800,- (1994 a starší)
2. blok: 3200,-Kč

Platba proběhne převodem na oddílový účet – bude upřesněno na úvodní schůzce.

V ceně je zahrnuto: vstupy na středeční stěny (celkem 7 + 3), náklady instruktorů HO Lokomotiva Brno na výjezdy na akce, případné zapůjčení materiálu z oddílového skladu, který je k dispozici na akce horoškoly.

V ceně není zahrnuto: doprava a ubytování na víkendových akcích (na Vysočině Grunt VHS za 160Kč/os/noc, jinde volné spaní, veřejné tábořiště nebo kemp (Durnstein, Český ráj)), pojištění na zahraniční výjezdy (každý účastník je povinen mít individuální pojištění – ČHS, OEAV, Uniqa, Generali, apod… probereme na začátku horoškoly)

Nezbytné vybavení pro absolvování 1. a 2. bloku základní části horoškoly:

Lezečky, sedací a prsní úvazek (sedák+prsák), 3x HMS karabina, 2x zámková karabina, 4 x normalní karabina nezámková, jistítko – ATC XP Guide/reverso aj., 2x 120 cm šitá smyčka, 1x 80 cm šitá smyčka případně odsedávačka (daisy chain a jiné.. poradíme případně na úvodní hodině), 2 x 1,5 m prusik 6mm, 1 x 3 m prusik, maglajz pytlík a magnezium.
V průběhu horoškoly je pak vhodné dokoupit jedno plné lano na dvojici, expresky, smyčky (60/120cm), dále se budou hodit vklíněnce, frendy, atp., ale na to přijdete sami.
Co se týče nákupů, dohodneme se ze začátku horoškoly ohledně slevy na hromadný nákup.

3) Letní hory

Týdenní soustředění se zaměřením na provozování horolezectví v letních velehorách (Vysoké Tatry). Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách s tradičním jištěním.

Vysoké Tatry: Téryho chata
Termín: 20.-26.7.2020
Vedoucí akce: Petr Neuwirth
Cena: 6200,-Kč (zahrnuje 6 nocí včetně polopenze)
Podrobnosti budou uvedeny v dostatečném předstihu v průběhu základního bloku horoškoly.

Osobní lezecká praxe

Samostatné nalezení množství jednodélkových a vícedélkových skalních cest v rámci volného lezení ať samostatně, nebo v doprovodu starších členů oddílu, vedoucí k rozvoji osobní znalosti a dovednosti, a zejména zautomatizování získaných návyků. Bude se odehrávat zejména v průběhu léta a podzimu.
Seznam doporučených cest (bude aktualizováno)

4) Zimní blok

Týdenní soustředění ve Vysokých Tatrách během února 2021, zaměřené na lezení ledů, zimní mixové lezení a skialpinismus včetně problematiky lavinového rizika a praktických nácviků. Podrobnosti budou zveřejněny v dostatečném předstihu během podzimu 2020.

O Vaši bezpečnost a výuku se budou starat instruktoři:

  • Radek Lienerth – horský vůdce UIAGM
  • Petr Neuwirth – instruktor RCI ČHS
  • Ladislav Petráš – instruktor RCI ČHS
  • Vladimír Hynek – instruktor RCI ČHS
  • Michal Nováček – instruktor RCI ČHS
  • Jiří Večeřek – instruktor RCI ČHS
  • Jan Ondruška – instruktor RCI ČHS
  • Martin Skála – instruktor SCI ČHS
  • Dále s výukou pomáhají zkušenější členové oddílu a frekventanti vzdělávání instruktorů ČHS.

Závěrem snad jedno malé upozornění. Nejedná se o komerční horoškolu, instruktoři nesou odpovědnost za nováčky pouze v mezích odpovědnosti vymezené ČHS. Ceny kurzů jsou kalkulované na pokrytí nákladů za členství v oddíle a ČHS, nákladů instruktorů a za oddílový materiál.

Za horoškolu Lokomotivy Brno
Petr Neuwirth

Kontakt pro zájemce – je nutné se předem přihlásit, počet účastníku je omezen:

  • Petr Neuwirth, e-mail:petr.neuwirth@gmail.com, tel.: +420776001643

Napsat komentář