24 hodin Le Vysočina 2019 – VYHODNOCENÍ

8. ročník lezecko-vytrvalostního závodu dvojic „24 hodin Le Vysočina“

Již tradičně jsme se opět po roce v září sešli na Vysočině při příležitosti akce 24 hodin Le Vysočina, je to závod ve kterém musíte během 24 hodin obejít pěšky 10 skalních oblastí Žďárských vrchů a vylézt co nejvíce lezeckých cest v těchto oblastech, za které sbíráte body podle obtížnosti cesty. V každé oblasti lze vylézt maximálně 10 cest, celkem tedy až 100 cest.

Akce se koná za každého počasí a obvykle tak i během závodu zaprší a závodníci se musejí potýkat s lezením místo po mokré a slizké skále Tentokrát ale počasí vyšlo parádně, po celou dobu závodu úplně sucho a příjemně teplo, možná proto bylo méně účastníků než předchozí propršený ročník?

Podrobné propozice k proběhlému závodu včetně seznamu přihlášených najdete ZDE

V průběhu přihlašování to vypadalo na rekordní ročník, zejména mixové kategorii bylo přihlášených hned 13 dvojic, nakonec se na start postavilo 15 dvojic, z toho 9 mixových, 5 mužských a jedna odvážná dívčí dvojka.

Před startem

Po startu se tradičně většina vydala lézt hned na Drátník a zbylé dvojky si chtěly odbít část noci chozením, tak jejich prvním cílem byla Pasecká skála.

Jelikož počasí přálo, skála byla všude suchá, tak jednotlivé dvojky lezly téměř ve všech oblastech včetně zážitkových Milovských perníčků nebo skalek pod Devíti skalami.

Pro nejlepší byla připravena spousta hodnotných cen od našich skvělých sponzorů.

Během závodu se stala také jedna nepříjemná událost, Kája to po odskoku pod prvním odnesla zlomeným kotníkem, ale naštěstí to bere pozitivně a těší se na další ročník.

Ceny pro první místa v každé kategorii v podobě jednoduchých lan různých délek poskytl e-shop s outdoorovým a lezeckým vybavením 9B PLUS BRNO.

Spoustu dalších cen poskytl outdoorový obchod ALPSPORT BRNO
Výborné chilli omáčky poskytl HUHU CHILLI

Za přidělení Grantu na podporu tradičních akcí děkujeme Českému horolezeckému svazu
Za poskytnutí ubytování na Gruntu a zapůjčení výčepního zařízení děkujeme VHS Brno
Finanční podporu poskytl HO Lokomotiva Brno

A jak to celé dopadlo?

V mužské kategorii se o první 3 místa pobily dvojice čistě z lokálky, bohužel chyběli loňští vítězové Marťas Vašíček s Jirkou Klinkovským. Na prvním místě se umístil Inža s Peťou Kočvarou, kteří nasbírali 4090 bodů a vylezli 63 cest, čímž překonali rekord v počtu vylezených cest za závod (Zoban s Ondrou Palackým v roce 2011 vylezli 58 cest, kvůli jinému bodování nelze celkové výsledky porovnat). Nejvíce bodů ale nasbíral v roce 2018 Marťas Vašíček s Jirkou Klinkovským, a to 4120 bodů za „pouhých“ 50 cest, to znamená že za výrazně těžší cesty a ještě v horším počasím, jejich výkon je tak bezpochyby vede.

Na druhém místě se umístil Pavel Dedík s Honzou Lidmilou za 2700 bodů a 43 cest. Na třetím místě pak Marek Kravec s Martinem Tesařem za 1830 bodů a 32 cest.

V nabité mixové kategorii opět nastoupili již vícenásobní obhájci vítězství Vraťa s Evkou, kteří se ale letos našli přemožitele. Na prvním místě se umístila dvojka z Poličky Matěj Nešťák s Lenkou Vejdělkovou s 2080 body a 33 cestami. Vraťa Chaloupka s Evkou Bláhovou nasbírali 1810 bodů a 27 cest. Vraťa ale dokázal neuvěřitelné, celý závod obešel s berlemi se zraněnou achilovkou. Třetí místo obsadil Vašek Němec s Peťou Paclíkovou s 1590 body a 30 cestami.

V kategorii žen to bylo jasné už předem, ale i tak se holky Jitka s Lenkou z VHS rozhodně neflákaly a dosáhly super výsledku, tedy 1150 bodů a 20 cest, což by stačilo na 9. místo z celkových 15 zúčastněných dvojic.

Můžete se těšit na další ročník tohoto závodu, který odstartuje již v pátek 11. 9. 2020, pravidla a skály se opět nemění.

Napsat komentář