Silvestr v resortu

Za normálních okolností touto dobou asi každý tak nějak přemýšlí, jak naložit s volnými dny, které přináší závěr kalendářního roku a začátek nového. Někdo má prázdniny, někomu zbývá dovolená, kterou je potřeba vyčerpat, někdo ji má dokonce nařízenou. Nás, středoevropské lezce, navíc začínají chtě nechtě svrbět prsty, protože si chtějí sáhnout na skálu. Na horách navíc ještě nebývá dost sněhu, chaty jsou přecpané nebo předražené…

Rok 2020 začal skvěle, Salou, 1. ledna. Zadky zleva: Martin T., Pavel D., Peťa P., Marek K. a Honza L.

Takhle nějak se ubíraly naše myšlenky, když jsme se v listopadu rozhodli, že vyrazíme po Vánocích do tepla. Současný erasmácký pobyt Janči K. v katalánské Lleidě navíc posloužil jako záminka, že naší destinací bude severovýchodní pobřeží Španělska, pláže Costa Daurada. Moře je sice studené a sehnat koktejl nebo paellu chce hodně trpělivosti, ale všechny ubytovací kapacity jsou prázdné a zlevněné (případně zavřené). Ubytovali jsme se na kraji města Salou, v typickém prázdninovém resortu, který v zimě vypadá jako město duchů.

Účastníci zájezdu

Pavel Dedík

snídaňový mistr

Marek Kravec

odborník na olivový olej

Petra Paclíková

hlavní svačinářka výpravy

Martin Tesař

pekař jablečných koláčů

_

Pár slov k lezení

Čtenářům tohoto článku a znalcům této oblasti už je ale jasné, že za plážovými radovánkami jsme sem primárně nejeli. Kousek od pobřeží se nachází několik světových lezeckých oblastí. Světových proto, že tu kromě nás lezou i další světové hvězdy jako Chris Sharma, Jakob Schubert, Margo Hayes nebo i další Brňáci, třeba Adam Ondra nebo Honza Lidmila :) Poslední jmenovaný tu s partnerkou strávil i Vánoce a na pár dní se k nám připojili.

Arbolí
Arbolí

Oblasti jsou tvořeny vápencem či slepencem, obtížnosti začínají na hodnotě 4 a končí na 9b+. Kdo vytáhne aspoň 6a, má opravdu z čeho vybírat. Typicky jde o sportovky, kde není třeba nic dojišťovat. I tak jsme si připadali občas jako hazardující exoti, jelikož jsme neměli prut k nacvaknutí první expresky a poctivě to tahali od země. Už se to rozmáhá i v Labáku, pokrok nezastavíš. Jednou jsme vlastně první nacvakli stavěním, ale nerad bych to rozmazával. Věděli jste, že je dobré do té presky rovnou cvaknout i lano? No, trochu to bolelo, ale už to víme taky :)

Siurana
Siurana
V 17 hodin pořád dost světla

Vyzkoušeli jsme oblasti Siurana, Arbolí, la Mussara, Margalef a po přesunu za Jančou do Lleidy ještě St. Llorenç. Každá oblast má svá specifika, ale popravdě už si ty rozdíly moc nepamatuju, bylo to pestré. Co jsme přesně lezli, myslím, není důležité. Pro všechny je společné opravdu krásné prostředí, snadný přístup z parkoviště a solidní výška. Kromě pár nástupů v Siuraně nejsou žádné stupy oklouzané, oproti Krasu dobře čitelné.

Stejná cesta, stejné mágo, jiná technika, la Mussara
La Mussara
Svačinka v Margalef

Rest days

Mimo lezení můžu stoprocentně doporučit výlet do pohoří Serra de Montsant. Z vesnice la Morera se dá podniknout krátký, ale krásný okružní výlet skrz lezeckou oblast Montsant (Grau dels Barrots) na vrchol la Falconera. Stezka vede úzkými pěšinami, po skalních římsách a žebřících až do nadm. výšek přes 1000 m. S trochou štěstí vylezete nad mraky, které občas na celý den zahalí níže položenou Siuranu a další.

Stezka vede po římse vpravo, Serra de Montsant
Horská vesnička la Morera

Druhý volný den jsme strávili koupáním v moři, focením v lokotričkách, procházkou po pobřeží na pláž Cala Fonda, skákáním do dálky (nedoporučuju) a neúspěšným pokusem o nalezení dobré (a otevřené) restaurace v Tarragoně.

Srandičky na pláži Cala Fonda, Costa Daurada

Co se může hodit

  • Lítá tam Level1 a Ryanair, linka Vídeň–Barcelona, letenky jsme pořídili už v listopadu, cenu si nevybavuju.
  • Auto jsme měli z půjčovny NizaCars, kterou tímto můžu vřele doporučit. Nový malý Seat, cca 300 € za 10 dní včetně pojištění, vyzvednou vás na letišti. Trochu jsme to škrábli, ale bezproblémově se to vyřešilo. Varování před ostatními shrnul pěkně Marek pár dní před odjezdem: „tak riesil som auta a je to celkom peklo v spanielsku :D vcera som stravil niekolko hodin hladanim a zistil som, ze vsetky tie ich lacnejsie spolocnosti maju fakt hrozne recenzie a vlastne som este nevidel na nic tak zle recenzie ako na pozicovne aut v spanielsku…“.
  • Ubytování na pláži přes Airbnb, výběr je veliký, cena okolo 2000 Kč za noc za byt pro 4 osoby. A dvě noci zadara u Janči, ale ta už tam není :)
  • Průvodce Tarragona Climbs, dá se sehnat u nás i na místě. Existuje ještě Lleida Climbs pro oblasti na sever od Lleidy až do Pyrenejí, ale tam by v lednu byla větší zima.
  • Z výbavy stačí 60–70m lano, 12–14 expresek, moka konvička a Dobble.
Erasmácké Airbnb u Janči

Budiž tento článek inspirací pro nám podobně zhýčkané rekreační lezce, kteří nevstávají ráno „na podmínku“, nepotřebují nacpat deníček vysokými čísly a to, že se „bojí o holej“ k zážitku nutně nepotřebují. Ale takoví už tady stejně byli dávno před námi :) Ti, kteří naopak ocení, že si můžou v klidu vypít ranní kávu, protože se celkem pozdě stmívá (okolo 18 h), přesvědčí se, že i vápno může mít parádní tření, a rádi si na sluníčku prohřejou kosti i na začátku ledna, určitě nebudou Silvestrovského výpadu do Katalánska litovat.

Bonus

Kdo se prokousal až sem, má nárok na malý bonus, sorry Pavle, muselo to ven :D

Oběd v St. Llorenç de Montgai

Autoři fotek: Bětka Lidmilová, Martin Tesař, Honza Lidmila, Janča Kramářová

Napsat komentář