Země žab

Jistá L.H. (nebudeme Lenku jmenovat jinak než iniciálami, abychom zachovali její anonymitu) kdysi cestovala Amerikou a na své pouti se ocitla v Zionu ve státě Utah. Zde rostou ze země monumentální pískovcové stěny nejen červené barvy a vytváří kaňony a útvary, které pohladí oko pozorovatele. I rozhodla se L.H. zorganizovat horolezeckou výpravu na tato místa. Pozitivní přístup zvolil O.S. (zkratka vystihuje nejen dotyčného lásku k onsajtům, ale i stračesí zdatnost), J.R. (ne tak dávný nováček sobecky drtící svým lezeckým uměním ega mnohem zasloužilejších lezců) a H.O. (autor, omyl zájezdu).

Dobrodružná výprava úspěšně pronikla v LA do USA, zapůjčila vozidlo, vymotala se z chaosu velkoměsta, draze nakoupila v levném Walmartu, při nočním přejezdu odolala svodům Las Vegas a konečně ulehla v Zion National Park (UT). Seznámení s místními skalinami proběhlo ve velkorysém Kolob kaňonu za pomoci lezení poněkud převislého, ale stále, až na výjimky, stěnového. Plna zážitků se výprava ubytovala v kempu za vydatného přispění J.R., který se organizačně-ležérně-společenskou mentalitou projevil jako kříženec Inži s Američanem.

Zatím bylo veselo. Ne tak druhý den. Výprava zaútočila na cestu vpravdě spárovou. Tedy, zaútočil O.S. a J.R., kteří se uvolili pro L.H. a H.O. nechat v první délce lano na rybu, aby se tito procvičili ve spárovém lezení. Cvičila spíše L.H., která s jistými obtížemi vystoupala spárami do štandu. H.O. se pokoušel svým osobitým stylem lezení přesvědčit spáru, aby nepouštěla jeho končetiny. Marně, vždy pustila s udivující rychlostí, ani směšné pokusy o žábu neprošly. Ani L.H. se niterně necítila být povolána k tahání těžkých spár a proto se následující den výprava rozdělila na žabí muže J.R. a O.S. a žabaře H.O. a L.H. Žabí muži ve vrhli do velkolepých spár, žabaři našli lehkou cvičnou skalkovou oblast, kde se prý mnozí naučili tahat místní spáry. Možná mnozí, ale ne všichni. Na L.H. padla deprese, že se nemůže postavit do čela žabařského družstva a tahat mu spárové cesty. Psychika H.O. nebyla nikterak nalomena, jelikož od sebe nic neočekával. Ale věděl – každá další neúspěšná žába způsobuje mikrotrauma a suma mikrotraumat trauma.

Od této chvíle jsou vzpomínky H.O. rozostřené a jeho myslí probleskují krátké okamžiky radosti halící se do mlhy, ze které vystupují žabí přízraky. Brodíme řekou v Narrows, klouzavá žába, výlet do Bryce kaňonu, přijíždí autobus s fotkou žáby na kapotě, skotačíme na dunách, bolestivá žába, jalovcový les, nákup plážových žabek v místním obchodě, krátký spárový kvak, kva, kva, kva ……

Hypoch Ondra

PS: Ale bylo tam krásně, pro turisty a pískaře ráj.

Napsat komentář