Recenze č. 7 Jančekova skala – SK

Země: Slovensko
Lokalita: Vtáčník
Oblast: Jančekova skala
Materiál: andezit
Kdy, kdo: září 2018, Martin T., Pavel, Tom, Hypoch, Marek, Martin F. (a ještě Pavla a Jana)

Na Vtáčníku je živo. V poslední době tu vznikla řada nových cest v tradičních oblastech i řada nových sportovních oblastí (Salamandra, Fakľové špáry). Možná nejnovější z nich se jmenuje Jančekova skala. Milovníci andezitu můžou jásat, věčně vystrašení prvolezci taky, ale nepředbíhejme.

Jak se sem dostat?

Nejsnadněji autem do obce Cígeľ (u Prievidzy) a v ní po šipkách Lyžiarsky vlek až ke sjezdovce, kde se dá v létě bez problému zaparkovat. Pak trochu zahřejete lýtka výstupem až na horní konec vleku, za ním uhněte doprava na lesní cestu a následně snadno po šipkách až ke skále. Dojdete pravděpodobně na její vrchol, tak se klidně pokochejte, ale pak to neváhejte zleva obejít pod nástup. Zabere to tak 25 minut. Nahoře se dá bivakovat, jen nevím, kde sehnat vodu, neřešili jsme.

Obecná charakteristika

Jedná se o cca třicet metrů vysokou andezitovou hradbu. Většina cest je dlouhá okolo 25 metrů. Orientace je na jihovýchod/jih, ale některé sektory jsou celý den ve stínu. Na teplý podzim nebo půlku jara ideální. Lezení je povoleno bez omezení celoročně.

Oblast je opravdu v rozpuku. Předznačených je cca 70 cest, ale pojmenovaných, ohodnocených a vynýtovaných odhadem jedna třetina. Obtížnosti se pohybují myslím od 4 do 7+, ale nějaké těžší jistě přibudou. Průvodce není potřeba.

Na nýtech se tady nešetří. Až máte někdy pocit, že autor prodává v Prievidze expresky. Když chcete cvaknout všechno, můžete jich potřebovat klidně 14. Na druhou stranu si skoro vystačíte i se dvěma, protože když cvaknete u hlavy, předposlední můžete vybrat u kotníků (nedoporučuju). Dokonalé pro nováčky i nás připosrané. Dobrodružnější povahy si můžou střihnout po vlastním něco neoznačeného.

Cesty

Kdo už lezl na Fakľových špárách, hned když ke skále poprvé sejde, pozná podle názvů rukopis jejich autora. Nejednoho přerostlého puberťáka pobaví Análna kontrakcia, Pornokňažník nebo poněkud delší Dvaja riťomili hadicami do skaly ryli. Romantičtější povahy se uklidní zejména v levém sektoru třeba u cest Arboretum, Ahoj! nebo něžné Len pre teba. Ty asi stavěl někdo jiný. Klasa poměrně sedí, možná by šlo o půl stupně přitlačit.

Asi ještě nejsem ten pravý, kdo to dokáže adekvátně ohodnodnotit, ale všechny přelezené cesty mi přišly hezké, podobné jak na Hrádku. Posuďte z fotek.

Nejvíc mi utkvěla Duhová (5/5+), která dostála svému názvu a byla fakt pestrá. Začíná se koutem, který končí pěknou spárou. Pískař do ní neomylně prdne žábu, krasař v témže místě bez mrknutí oka najde malé lišty. Dál se na sokola uhne doleva do plotny, která přechází v pilíř a na konci se úkrokem doprava ukloněným terénem doleze bez obtíží po madlech ke slaňáku.

Další možnosti:

  • Ľavá hemisféra 6-/6 – obtížnější na začátku, sokolík a přelez přes převis, dál lehčí
  • Mravec 6 – nejtěžší hned u druhého nýtu
  • Len pre teba 6+
  • Symbióza 5+ – spára, prý hezká
  • Recidíva 7 – prý obtížný jen 1 krok v horní plotně
  • Ahoj! 5 – jednoduché, ale celou dobu hezké kroky

Hodnocení

Za mě super oblast pro začátečníky na skále i jako doplněk k lezení na Hrádku. Kdo chcete ještě letos vyzkoušet něco nového, neváhejte. Ideální pro lezení na jaře a na podzim, zatím prakticky bez lidí. Každá cesta byla něčím zajímavá a na své si přijde snad každý. Těším se, až přibudou další linie, čekám řadu obtížnějších cest. Doplňuju přibližné znění reakcí dalších účastníků na závěr lezení:

  • Pavel D.: „Ale jo, paráda.“
  • Tom L.: „Nevím proč na ten andezit furt jezdím, těším se na zítra do krasu.“
  • Hypoch: „Super, můžeme jet konečně do Brna.“
  • Marek: „Krása, milujem andezit, to bola moja prvá skala aj u nás pri Prešove.“
  • Hypoch (nahoře na vyhlídce): „Borci poďme, skal je všude plno, ale Brno je jenom jedno.“

Tak si to nějak přeberte…

Napsat komentář