Recenzia č. 8 – Medené Hámre

Túto recenziu píšem pre tých, ktorí chcú navštívit novú a doposiaľ návštěvami neošúchanú oblasť v dobrej dojazdnej vzdialenosti od Brna.

Medené Hámre je bývalý kameňolom za obcou Borinka neďaleko Bratislavy, asi 1,2 hod z centra Brna autom po diaľnici v smere na Bratislavu, EXIT Stupava, odtiaľ do obce Borinka, na konci dediny je naznačená cesta do kameňolomu asi 8 km (miestami celkom rozbité). Na jej konci po ľavej strane parkovisko, odkiaľ už vidíš skaly a jednotlivé sektory. Na přiľahlej lúke sa podľa všetkého dá aj dobre kempovať a klásť oheň. Vodu som neskúmal, ale auto máš poruke, takže nie je problém si doviezť.

Materiál je neobvyklý čierny vápenec, ktorý má skvelú štruktúru a poskytuje tak trochu odlišný štýl lezenia než na aký sme zvyknutý z bežného vápna, mne sa veľmi páčil. Cesty podľa môjho názoru nie sú až také neprehľadné ako na klasickom vápne v krase a nie je až taký problém zistiť kde je problém, či kadiaľ liezť. Smery sú pomerne vyrovnané a obsahujú bouldrové aj vytrvalostné pasáže, klasifikácia sedí (v sektore Medveď kde som bol). Priemerná dĺžka ciest je cca 23 metrov, ale nájde sa tu aj pár dvojdĺžkových ciest v obrovskej platni, ktorá sa už z parkoviska nedá prehliadnuť.

Sektory sú orientované prevažne na východ, takže v sa tu dá liezť aj v lete vo veľmi teplých dňoch, ale až od cca 15:00. Ideálne lezenie tu však bude v slnečné jesenné či jarné dni. Oplatí sa sem určite zájsť aj na dva dni.

Na našom výjazde sme kôli veľkému teplu zostali len v sektore Medveď, kde sa nachádzajú krásne cesty v strednej obtiažnosti. V tomto sektore môžem doporučit hlavne Vaňu Kalamárky, ktorá je jedna z najkrajších športových ciest čo som zatiaľ liezol. Za zmienku stojí taktiež Smith Rock a Malý Princ. Z pozorovania asi aj Neznáme Kvarteto. Ostatné sektory na našu návštevu zatiaľ čakajú.

Lezenie na Medených Hámroch zažíva svoju renesanciu, všetky cesty sú vyčistené a osadené novými borhákmi, kterými sa nešetrilo. Na štandoch su nové prasatá. Oblasť je určite vhodná aj pre začiatočníkov, ktorí sa tu bez strachu môžu pustiť aj do ťažších ciest a skúšať svoje limity. Celkovo je to moderná športová oblasť so všetkým čo k tomu patrí. Je vidieť, že ju budovali skúsení lezci a postarali sa aj o okolie. Prístupy pod sektory sú občas poistené fixnými lanami a v sektore Medveď je dokonca aj nové drevené posedenie. Aj napriek uvedenému oblasť nie je vhodná pre rodiny s deťmi z dôvodu, že všetky sektory sú vo svahu popod skalu vedie len užší chodník – hrozí pád kameňov zhora.

Zhrnutie:

Kde to je – na Slovensku za obcou Borinka
Orientácia – východ, severovýchod
Materiál – čierne vápno
Istenie – výborné / cesty sa „nedoisťujú“ vlastným materiálom
Počet ciest – cca 80
Lano – stačí 60 m (maximálna dĺžka ciest je 30 m) a k tomu 12 expresiek
Sektory – Platňa, Medveď I., II., III., Prepadlé I., II., III., Jeleň, Medený sektor

Sprievodca – celý popis oblasti je dostupný v novo vydanom sprievodcovi Skaly na Slovensku II. diel s názvom Malé Karpaty, autor Vladimír Linek, rok vydania 2018. Dostupné na www.horokupectvi.cz či v e-shop www.james.sk . Časť prostriedkov z predaja sprievodcu sa reálne používa na výmenu starých istení, budovanie nových ciest a celkovú obnovu všetkých oblastí, ktorých sa sprievodca týka. Preto, ak si chceš v budúcnosti dobre zaliezť toto je cesta ako k tomu prispieť.