24 hodin Le Vysočina 2020 – VYHODNOCENÍ

9. ročník lezecko-vytrvalostního závodu dvojic „24 hodin Le Vysočina“

V polovině září opět proběhla již tradiční akce, která obvykle slibuje silné a nezapomenutelné zážitky. Pro někoho je to srdcovka, jiným to stačí absolvovat jednou. Ukazuje se, že v polovině září bývá obvykle stabilní počasí, což byl i letošní případ. Po celou dobu sucho a odpoledne až moc teplo. Možná až škoda tak hezkého počasí na běhání a lezení po Vysočině. Otec myšlenky a zakladatel závodu Mára Odvárka by souhlasil, že k akci patří jednoznačně alespoň občasný déšť a trošku té schýzy, což se vlastně týkalo snad všech dosavadních ročníků kromě posledních dvou. Možná není náhodou, že největší účast v závodě byla právě v roce 2018, kdy od sobotního rána předpovídali dlouhotrvající intenzivní déšť, některé dvojky se přihlásily až relativně těsně před závodem kdy už bylo počasí více než jasné.

Nejen kvůli počasí, ale hlavně kvůli našlapanému kalendáři oddílových a jiných akcí v průběhu září, jsme se rozhodli uspořádat příští 24 hodinovku až na začátku října. Jubilejní 10. ročník odstartuje v pátek 8.10.2021

Letošního závodu se nakonec zúčastnilo 16 dvojic z toho 7 mužských, 7 mixových, 1 dívčí a 1 speciální. Lezci z 6 dvojic se zúčastnili akce úplně poprvé.

A jak to celé dopadlo?

Letos byly předvedené výkony velmi kvalitní a kdyby se sloučily kategorie mužů a mixů dohromady, tak by snad nikdo nemohl zlobit. Za povšimnutí stojí, že více než 40 cest vylezly 4 mixové a 2 mužské dvojice.

V kategorii mužů se na 1. místě (celkově třetí) umístila dvojice Jiří Veselý a David Pavlík za 2790 bodů a 50 cest, účastnili se poprvé a už několik hodin před koncem se rozhodli že to „zapíchnou“ i přesto vyhráli. Druzí byli borci z lokálky Martin Tesař a Marek Kravec za 2520 bodů a 41 cest. Třetí pak Martin Tomčík a Tom Svěrák z HO Friend za 2150 bodů a 37 cest. Letos se bohužel závod opět neobešel bez zranění, tentokrát alespoň bez zásahu ZZS. Pavel Dedík s Honzou Lidmilou sahali po 1. místě, na vítěze ztratili 310 bodů, ale chyběla jim ještě Pasecká skála, na kterou by měli dost času po posledním slanění z Drátníku…

V kategorii mixů se na 1. místě umístila dvojice Petr „Inža“ Neuwirth a Lenka Hubáčková za 3570 bodů a 56 cest. Druzí byli loňští vítězové z Poličky Matěj Nešťák a Lenka Vejdělková za 3020 bodů a 50 cest. Třetí pak za velmi dobrý výkon obsadil Jirka Blahut s Luckou Petrovou za 2510 bodů a 44 cest, kteří se účastnili letos poprvé.

V kategorii žen se účastnila jen jedna dvojice. Anička Grycová s Jančou Kramářovou to tentokrát vzaly velmi rekreačně, škoda že nebylo více dívčích dvojic.

Nesmíme opomenout jednu speciální dvojici a to Zobana se svým starším synem Matýskem, trasu objeli na kole, Zobča se mezitím ještě věnoval rodině, v noci si i pár hodin pospali a přesto vylezli 26 cest.

Více fotek ze závodu naleznete na oddílovém FB

Nesmí chybět trochu té statistiky. Tradičně nejméně lezecky oblíbená byla Černá skála hlavně kvůli těžkým cestám a také Milovské perníčky, kdo někdy lezl v sektoru Cestář, ví proč :) Jednoznačně nejoblíbenější oblastí byla Pasecká skála a hned za ní Čtyři palice.

A jaké byly nejpopulárnější cesty? Více než 10 přelezů (z 16 možných) má následujících 6 cest:

  • Balkónek (IV-) – Pasecké skály, Pecen
  • Kámen a bolest (V-) – Devět skal, Královský zámek
  • Bílá stěnka (IV) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Sokolík (IV+) – Malínské skály II, Výspa
  • Otvírání studánek (V) – Devět skal, Královský zámek
  • Oltář (IV) – Pasecké skály, Pecen

Následují grafy s počty vylezených cest dle jednotlivých oblastí i s rozdělením na jednotlivé týmy, kdo kde toho kolik vylezl:

Závod by nemohl proběhnout bez věcných cen pro nejlepší od našich skvělých sponzorů a další finanční podpory.

  • Ceny pro nejlepší poskytly e-shop s outdoorovým a lezeckým vybavením 9B PLUS BRNO
  • a také outdoorový obchod ALPSPORT BRNO
  • Výborné chilli omáčky poskytl HUHU CHILLI
  • Krýgly s motivem závodu vygravíroval Tom „Číča“ Mansbart
  • Za přidělení Grantu na podporu tradičních akcí děkujeme Českému horolezeckému svazu
  • Za poskytnutí ubytování na Gruntu a zapůjčení výčepního zařízení děkujeme VHS Brno
  • Finanční podporu poskytl organizátor akce HO Lokomotiva Brno

Takže už se můžete těšit na příští rok, jubilejní 10. ročník odstartuje až v pátek 8.10.2021. Některé dosavadní oblasti budou vynechány, některé rozděleny a přibude i nová oblast, zřejmě Rybenské perníčky, které nabízí spoustu pěkného lezení.

Díky všem za účast

Napsat komentář