24 hodin Le Vysočina 2021 – VYHODNOCENÍ

10. ročník lezecko-vytrvalostního závodu dvojic „24 hodin Le Vysočina“

Letos netradičně během druhého víkendu v říjnu opět proběhla již tradiční akce, která obvykle slibuje silné a nezapomenutelné zážitky. Pro někoho je to srdcovka, jiným to stačí absolvovat jednou. Říjnový termín byla trochu sázka do loterie, ale vyplatilo se. Počasí stabilní, jen v noci teplot klesaly až k nule, ale závodníkům byla paradoxně největší zima až během sobotního dne. Oproti loňské velmi teplé noci a příliš velkému horku během dne to pro některé mohla být vítaná změna. Každopádně to máme už třetí roční za sebou bez deště a se sluncem po celý den, škoda jen že na hodně skalách se leze spíše ve stínu.

Kvůli kolizi s jinou oddílovou akcí nechceme dávat akci na začátek září, proto byl letos zvolen říjen. Za rok zkusíme termínový kompromis, již máme rezervovaný grunt a 11. ročník závodu odstartuje v pátek 23.9.2022.

Letos proběhla změna oblastí, byla vyřazena Pasecká a Černá skála, přidány byly naopak Rybenské perníčky. Tento fakt způsobil že bylo méně možností, jak celou trasu nakombinovat a většina týmů vyrazila po startu na Čtyři palice a Rybenské perníčky a následně pokračovali přes noční občerstvovací stanici v Křižánkách u Roseckých na Bílou, Devět skal, Malínské skály a Drátník. Část týmů ale zvolila na začátek lezení na Drátníku.

Opět se akce bohužel opět neobešla bez zranění, tentokrát i s nočním zásahem IZS na Čtyřech palicích po pádu při slanění kvůli nesrovnaným koncům. Zraněný kvůli dvěma zlomeným obratlům pár měsíců nepoleze, ale naštěstí to bere sportovně a doufám že to bude ponaučení pro všechny ostatní, že se tyto chyby již nebudou opakovat.

 

A jak to celé dopadlo?

Závodu se nakonec zúčastnilo 15 dvojic z toho 9 mužských, 3 mixové, 2 dívčí a 1 speciální. Tentokrát se neopakovala silná konkurence v mixové kategorii dominující i mezi muži, ale výkony i tak byly velmi solidní, obzvláště když vezmeme v potaz velmi nízké noční a ranní teploty během závodu.

V kategorii mužů se na bezkonkurenčním 1. místě umístila dvojice Vojta Válka a Petr Hanák z HO Lokomotiva Ingstav Brno za 3280 bodů a 55 cest. Od roku 2017 se jedná se o celkově 5. nejlepší bodový výsledek a 3. nejvyšší počet vylezených cest. Na druhém místě matador akce a častý medailista netradičně v mužské kategorii Vraťa Chaloupka z VHS Brno s Andrew Jonesem za 2330 bodů a 38 cest. Třetí byli borci z Lokálky Tomáš Mongoloid Klemeš s Ondrou Cibulkou za 1950 bodů a 35 cest.

V kategorii mixů se na 1. místě umístila dvojice Věrka Schofferová z VHS Brno s Tomem Maslákem z HK Jihlava za 1440 bodů a 27 cest. Druzí byli Tomáš Kučera a Katka Šedivá z HK Jihlava za 1400 bodů a 24 cest. Na třetím místě pak Honza Špinar s Evou Crhákovou. Nikdo z obhájců prvních příček mixové kategorie z minulých let se nezúčastnil, snad jen Vraťa to zachraňoval v mužské kategorii, když má doma čerstvě malého potomka.

V kategorii žen se účastnily obě dvojice poprvé, výsledky byly velmi vyrovnané, ale nakonec první místo obsadila Terka Sukačová s Rebekou Gabčikovou za 830 bodů 16 cest. Druhé místo pak Lucka Badalíková s Míšou Knížkovou za 750 bodů a 17 cest.

Nesmíme opomenout jednu speciální dvojici a to Zobana se svým starším synem Matym. Večer si zašli zalézt na Drátník a po 8 hodinách spánku na gruntu zbytek trasy objeli na kole, vylezli celých 40 cest a posbírali 2600 bodů. Bodově by se v mužích i celkově umístili na druhém místě.

Nesmí chybět trochu té statistiky. Nejvíce se lezlo na Čtyřech palicích a překvapivě na Skalkách pod Devíti skalami, naopak nejméně na nově oddělené oblasti Devět skal II. Ve všech zbývajících oblastech byly celkové počty vylezených cest přibližně obdobné.

Následují grafy s počty vylezených cest dle jednotlivých oblastí i s rozdělením na jednotlivé týmy, kdo kde toho kolik vylezl:

A jaké byly nejpopulárnější cesty? Více než 7 přelezů (z 15 možných) má následujících 8 cest:

  • Bílá stěnka (IV) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Jeskyňka (IV-) – Bílá skála
  • Raketa (IV+) – Čtyři palice
  • Pravá stará (III) – Skalky, Ostrá skalka
  • Kámen a bolest (V-) – Devět skal I, Královský zámek
  • Sokolík (IV+) – Malínské skály II, Výspa
  • Sekačka (V-) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Krvavá zahrádka (III+) – Skalky, Ostrá skalka

Jaké se lezly obtížnosti? Jednoznačně nejvíce bylo vylezených cest v obtížnosti 4, dále pak 4+ a 5(-). Cesty v rozmezí obtížnosti 4-5 tvořily dohromady 69% ze všech vylezených cest, zatímco cesty v obtížnosti 7 a více byly vylezeny pouze 2 (Argonaut a Et cetera).

Závod by nemohl proběhnout bez věcných cen pro nejlepší od našich skvělých sponzorů a další finanční podpory.

  • Ceny pro nejlepší poskytl outdoorový obchod ALPSPORT BRNO
  • Slevové poukázky e-shop s outdoorovým a lezeckým vybavením 9B PLUS BRNO
  • Výborné chilli omáčky jak na ochutnávku, tak pro nejlepší závodníky poskytl HUHU CHILLI
  • Medaile s motivem závodu vypálil Tom „Číča“ Mansbart
  • Za poskytnutí ubytování na Gruntu a zapůjčení výčepního zařízení děkujeme VHS Brno
  • Za výborný nápad a realizaci noční občerstvovací stanice s teplým čajem a kafe v Křižánkách děkujeme Honzovi a Lucce Roseckým
  • Finanční podporu poskytl organizátor akce HO Lokomotiva Brno

Teď už vám zbývá jen se těšit na příští rok, 11. ročník odstartuje v pátek 23.9.2022. Kvůli větší variabilitě tras si zaslouží být Pasecká skála znovu součástí závodu. Když se vyřadí perníčky (Milovské i Rybenské), ale zůstanou Čtyři palice, tak bude nejkratší trasa stále méně než 30 km, což bude skoro podobné jak letos.

Díky všem za účast

Napsat komentář