24 hodin Le Vysočina 2022 – VYHODNOCENÍ

11. ročník lezecko-vytrvalostního závodu dvojic „24 hodin Le Vysočina“

Letos v druhé polovině září opět proběhla již tradiční akce, která obvykle slibuje silné a nezapomenutelné zážitky. Pro někoho je to srdcovka a vrací se každým rokem, jiným to stačí absolvovat jednou. Počasí opět stabilní, jen v noci trochu chladněji, ale nic co by představovalo pro závodníky problém. Každopádně to máme už čtvrtý ročník za sebou bez deště a se sluncem během dne.

Letos byla po roce opět zařazena Pasecká skála, která byla lezecky vždy oblíbená, naopak vyřazeny byly Rybenské perníčky. Znovuzařazení Pasecké umožnilo více taktizovat, jelikož je výrazně více variant v jakém pořadí celou trasu absolvovat. Velmi pozitivní je, že tentokrát se akce obešla bez zranění a doufám že tento fakt bude i nadále pokračovat a lidi si dají zejména při slanění pozor.

A jak to celé dopadlo?

Závodu se nakonec zúčastnilo 14 dvojic z toho 8 mužských, 3 mixové, 3 dívčí z toho jedna mužská jela na kole, takže jsou vyhodnoceni zvlášť. Na výsledcích byl vidět posun hned několik dvojic oproti minulému roku, lze říct, že všichni se oproti loňsku zlepšili. Pár dní před závodem se bohužel kvůli nemoci musely odmluvit hned tři velmi silné dvojice, a to loňští vítězové v mužské kategorii Vojta s Honzou, dále vítězové mixové kategorie z roku 2019 Lenka s Matějem a také Čaj, který měl jít s matadorem akce Vraťou.

V kategorii mužů se na 1. místě umístila dvojice Mikuláš Sejbal a Petr Neuwirth z Lokálky za 4350 bodů a 66 cest, což je doposud nejlepším výsledkem. Na druhém místě opět borci z Lokálky a to Tomáš Klemeš s Ondrou Cibulkou za 2270 bodů a 41 cest, kteří se každým rokem postupně zlepšují. Třetí byli nováčci akce Ivor Sekanina a Andy Kugler za 1570 bodů a 30 cest.

V kategorii mixů se oproti loňsku na prvních dvou místech skoro nic nezměnilo na 1. místě umístila dvojice Věrka Schofferová z VHS Brno tentokrát s Jarkem Čejkou z Trip teamu za 1810 bodů a 34 cest. Druzí byli Tomáš Kučera a Katka Šedivá z HK Jihlava za 1640 bodů a 27 cest. Na třetím místě pak Tom Lotrek s Jančou Martínkovou. Nikdo z obhájců prvních příček mixové kategorie z minulých let se nezúčastnil, snad jen Vraťa to zachraňoval v mužské kategorii, když má doma čerstvě malého potomka.

V kategorii žen se na prvních dvou místech oproti loňsku nic nezměnilo, výsledky byly opět velmi vyrovnané, vítězky Terka Sukačová s Rebekou Gabčikovou získaly 1180 bodů a vylezly 17 cest. Druhé místo pak Lucka Badalíková s Míšou Knížkovou za 1130 bodů a 18 cest. Třetí se umístily holky z Lokálky Janka Danišová se Zuzkou Maruniakovou, které se zúčastnily poprvé.

Nesmíme opomenout jednu speciální dvojici a to Zobana se svým starším synem Matym. Večer vylezli 10 cest v oblasti Drátník I a po 6 hodinách spánku na gruntu zbytek trasy objeli na kole, vylezli neuvěřitelných 60 cest a posbírali 4170 bodů, což je srovnatelný výsledek s prvním místem v mužské kategorii.

Nesmí chybět trochu té statistiky. Nejvíce zaznamenaných přelezů bylo na Čtyřech Palicích následovaných Malínskými skalami II (Výspa), naopak nejméně v oblasti Devět skal II, stejně jako před rokem. 

Nejvíce různých (unikátních) cest (18-20 cest) bylo vylezeno v oblastech Čtyři palice, Pasecké skály, Malínské skály II (Výspa) a Drátník I, zatímco nejméně v obou oblastech Devíti skal, což je možná podnět ke znovusloučení a zařazení Černé skály, aby se mohli bouchači více realizovat?

Následují grafy s počty přelezů a různých vylezených cest dle jednotlivých oblastí, dále i s rozdělením na jednotlivé týmy, kdo kde toho kolik vylezl:

A jaké byly nejpopulárnější cesty? 8-10 přelezů (ze 14 možných) mělo následujících 7 cest:

  • Balkonek (IV-) – Pasecké skály
  • Bílá stěnka (IV) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Kámen a bolest (V-) – Devět skal I, Královský zámek
  • Čokoláda (III+) – Pasecké skály
  • Diretka (III+) – Pasecké skály
  • Mnich (VI+) – Devět skal I
  • Šturmovik (IV) – Drátník II

Jaké se lezly obtížnosti? Jednoznačně nejvíce bylo vylezených cest v obtížnosti 4, dále pak 4+ a 5(-). Cesty v rozmezí obtížnosti 4-5 tvořily dohromady 67% ze všech vylezených cest. Nejtěžší se lezly „sedmičky“, cesty v obtížnosti 7 byly čtyři (Mahulena 2x, Alpská balada, Brzda).

Závod by nemohl proběhnout bez věcných cen pro nejlepší od našich skvělých sponzorů a další finanční podpory.

  • Ceny pro závodníky a slevové poukázky poskytl outdoorový obchod ALPSPORT BRNO
  • Za několik dalších cen a poukázek děkujeme poprvé outdoorovému obchodu HANIBAL
  • Slevové poukázky e-shop s outdoorovým a lezeckým vybavením 9B PLUS BRNO
  • Akci finančně podpořil ČESKÝ HOROLEZECKÝ SVAZ v rámci Grantu na podporu tradičních akcí.
  • Půllitry s motivem závodu vypálil Tom „Číča“ Mansbart
  • Za poskytnutí ubytování na Gruntu a zapůjčení výčepního zařízení děkujeme VHS Brno
  • Za ranní občerstvovací stanici s teplým čajem, kafem a výborným sytým vývarem v Křižánkách děkujeme Honzovi a Lucce Roseckým.
  • Finanční podporu poskytl i organizátor akce HO Lokomotiva Brno

Teď už vám zbývá jen se těšit na příští rok, 12. ročník odstartuje v pátek 22.9.2023. Díky všem za účast a věřím že se za rok sejdeme ve větším počtu

Za organizátora

Petr Neuwirth

Napsat komentář