Změní se po VH 2008 něco?

Zdravím všechny a doufám, že stento článek dostane ke všem jimž není osud našeho oddílu lhostejný.
Oddíl je určitá skupina lidí formovaných přibližně společným zájmem, tedy horolezectvím a skialpinismem. Máme zajištěn vstup na stěnu a jednou týdně se nás tam vždy několik sejde. Máme zajištěnu místnost a občas se zadaří a pokud zafunguje to na čem se dohodneme tak se v ní promítá a před odchodem do restaurantu pobaví o akcích budoucích a minulých. máme oddílový sklad z něhož lze zapůjčit některým ne zcela dostupné vybavení.
To vše jsou výhody oddílu, výhody materiální a bohužel poslední dobou v některých věcech poněkud skřípající. Pak jsou to hodnoty jež se materiálně vyjádřit nedají a budou fungovat i mimo oddíl. Kamarádství, společně strávené chvíle ve skalách a na horách. To skřípající bohužel tyto nemateriální stránky oddílu začíná potláčet a myslím, že nejsem jediný komu se daná situace nelíbí. Může to jít změnit, jde o to změnu chtít a být ochoten podílet se na její realizaci.

Proč vlastně tyto řádky píšu? Protože mi na nehmotné stránce oddílu záleží a protože chci aby lidé starající se o chod oddílu fungovali pro oddíl a jeho aktuální potřeby.
Při zjišťování situace ohledně možností výstavby stěny na níž by se podílel oddíl a vznikly by tak lepší podmínky pro oddílovou horoškolu i aktivity členů oddílu, včetně možnosti zimního treninku drytoolingu jsem o informace oslovil mimo jiné i TJ Lokomotiva Brno jíž jsme členy.
Informace, které jsem zjistil jsou pro mne poněkud neutěšující, protože jsem měl některé věci za vyřešené a při zjištění, že realita je jiná, jsem poněkud rozčarován. V TJ sice jsme, ale přesto, že součástí členského příspěku do oddílu byl i příspěvek do TJ, jsme TJ neuhradili za poslední dva roky kdy bylo toto odhlasováno na VH ani korunu. Tedy jsme samozřejmě nic neobdrželi ani od TJ.
Z hlediska vztahu k TJ jsme samostatný právní subjekt, který má vlastní IČO. Nicméně toto IČO jsme obdrželi na základě předložení stanov TJ Lokomotiva Brno. Z určitého úhlu pohledu je to nejen neetické, ale zejména právně diskutabilní. Navíc vzhledem k ustavení právní subjektivity nám vznikla povinost podat finančnímu úřadu daňové přiznání. Za celou dobu co jsme právním subjektem jsme daňové přiznání ani jednou nepodali.
Poslední kapkou proč publikuji tyto informace bylo jednostrané rozhodnutí předsedy oddílu o změně výše členských příspěvků bez jednání VV, nebo alespoň širší diskuse v oddílu, protože toto rozhodnutí náleží valné hromadě oddílu, tedy nás všech. V důsledku změny výše příspěků do ČHS tak dnes nejvíce platí do oddílu důchodci a mládež, jedná se sice o drobné položky, ale tady jde o princip. Navíc příjem oddílu klesne na absolutní minimum. Proč?
– není dotace od města
– není dotace od TJ Lokomotiva
– pokles příjmu z členských příspěvků

Argument, že oddíl má našetřeno dost je sice zajímavý, ale osobně se domnívám, že oddíl nemá mít našetřeno, ale má s prostředky hospodařit a především vytvářet podmínky pro rozvoj svých členů.
To jak hospodařit a jak vytvářet podmínky je však opět otázkou nás všech, nebo alespoň výkoného výboru, který by měl priority oddílu nastavit.
Můžeme pouze nějakým způsobem dále vegetovat, nebo se můžeme snažit něco udělat. Například se můžeme snažit vytvořit lepší podmínky pro trénink výstavbou vlastní stěny. Můžeme podporovat mladé výkonnostní lezce a začít podporovat i závody. Mohli bychom pracovat s mládeží. Prostě je spousta věcí co by se dala dělat, jde o to si říct zda je chceme dělat a jakým způsobem.

Pro začátek to bude chtít dát do pořádku alespoň formální náležitosti oddílu. Na valné hromadě bude potřeba schválit stanovy. Ty jsou vypracovány už delší dobu, ale nikdy neprošli schválením valné hromady.
Bude potřeba zvolit výkonný výbor a předsedu oddílu. Myslím, že určité úpravy by měli být na místě.

Napsat komentář