24 hodinovka na Vysočině

Kdysi před léty, v ranném nováčkovském středověku, se zrodila vize drsné horolezecké akce. Vylézt během jednoho dne na všechny významné věže Žďárských vrchů obtížnou cestou. (Drátník, Čtyři palice, Devět skal, Rybenské perníčky, Vávrova skála, Pohledecká skála, Štarkov, Bílá skála, Malínská skála, Pasecká skála). Dva odvážní nadšenci se dohodli a jeden zářijový sobotní večer vyrazili z Brna směr Žďárské vrchy. Start i cíl si stanovili u strašidelného gruntu na Blatinách. V deset hodin večer vyrazili a doufali že do deseti hodin dalšího večera budou zpět. První byla na řadě Pasecká skála. Kolem půlnoci se pod věží navázali a věž zdolali. Byla zima, tma, namrzlo. Další byla na řadě Vávrova skála u Nového města, i na vrchol této věže kolem druhé hodiny ráno prostoupili. Pak ale následoval přesun na Štarkov, kdo tam byl; ví. Člověk se tam bojí i v pravé poledne v srpnu, natož koncem září ve čtyři ráno. A tam celá akce končí. Další věže se jim již zlézt nepodařilo a nikdo o nich už nikdy neslyšel. Toliko historické prameny. Protože vím, že zdravě soutěživých jedinců je spousta, (viz tradiční, boulderingové závody Pod parou), rozhodl jsem se upořádat taky něco pro „opravdové horolezce“ a oprášil tak po deseti letech jejich smělou myšlenku.

Pravidla: – závodí dvojice (max. trojice) – leze se s lanem a přiměřeně se jistí – všichni musí vylézt nahoru – nějakým hezkým stylem – jednu z pěti určených cest v obtížnosti III – VI (bude rozhodovat v případě shodných časů) – trasu a pořadí věží si volí každá dvojice sama – bez lyží, kola, auta, vlaku, autobusu, letadla, lodi, metra, padáku, rogala, teleportu apod. – 10 povinných věží – vzdálenost vzdušnou čarou mezi věžemi cca 36 km, pokud nezabloudíte vejdete se do 45 km – na vlastní nebezpečí – na pár skalách je zákaz lezení do července, takže potichu a nenápadně!

Časový plán: – Pátek 20:00 Grunt, Start – Sobota do 20:00 Grunt, Cíl – Sobota do 21:00 Vyhodnocení – Sobota od 21:00 „Volná zábava“ – Neděle do 15:00 odjezd

Ubytování: – Na gruntě ve spacáku

Jídlo a pití: – Kdo si co přinese nebo uloví

Ceny: – Budou

Termín: – Bude upřesněn podle sněhu (aby ho nebylo moc): únor, březen.

Trasa:

Kdo by měl chuť ať dá vědět, kdo ne je srab.

Napsat komentář