Horoškola

Horoškola v podání horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno je nejdéle fungující horoškolou v Brně.
Zaměřujeme se hlavně na lezení v horách a to jak zimních, tak letních. Naší náplní je osvojení si bezpečného pohybu na horách a takřka všechny činnosti s tím související. Pokud tě tyto věci zajímají, jsi srdečně zván.

 

 

 

 

Takže jak probíhá

Horoškola začání zpravidla v březnu a to přijímací zkouškou. Je potřeba na umělé stěně vylézt na prvním cestu klasifikace cca 4 UIAA. Je to z toho důvodu, že ve skalách je pak potřeba nejn lézt, ale v cestách kolem 3 – 4 stíhat vnímat i další informace instruktorů a věci týkající se výuky metodiky, atd.
Pokud jste nikdy nelezli, tak pak je pro vás určena přípravka horoškoly, ta začíná v listopadu a zahrnuje základní výuku lezení a jištění na stěně tak aby jste zvládli v březnu bez problémů příjmačky do horoškoly.

 

Program Horoškoly

Horoškola se bude skládat ze tří bloků a osobní praxe.

základní blok
– březen až červen bude zaměřen na skalní lezení a základní dovednosti a znalosti nezbytné pro provozování skalního lezení, klíčové jsou zejména čtyři hlavní výukové víkendy a závěrečné zkoušky. Volné lezení je volitelné a zde funguje větší vazba stávajících členů oddílu a horoškoly; volitelné lezení bude vždy vyhlašováno na čtvrtečních schůzkách nebo osobní dohodou
letní hory
– týdenní soustředení v letních horách se zaměřením na provozování horolezectví v letních velehorách
osobní praxe
– samostatné nalezení předepsaného počtu skalních a vícedélkových skalních cest v rámci volného lezení ať samostatně, nebo v doprovodu starších členů oddílu, vedoucí k rozvoji osobní znalosti a dovednosti, a zejména zautomatizování získaných návyků
zimní blok
– seznámení se zimním horolezectvím a skialpinismem v Jeseníkách, následné týdenní soustředění ve Vysokých Tatrách, zaměřené na lezení ledů, zimní mixové lezení a skialpinismus včetně problematiky lavinového rizika

Cena základního bloku: 4.000,- Kč, platební informace jsou vždy upřesněny na informační schůzce před přijímací zkouškou. V ceně jsou zahrnuty náklady instruktorů H.O.Lokomotiva Brno na výjezdy na akce, členský příspěvek do oddílu, členský příspěvek do ČHS, zapůjčení materiálu z oddílového skladu který je k dispozici na akce horoškoly.

Letní hory – předběžně

Vysoké Tatry / Alpy – podle dohody
termín: červen nebo září podle dohody
Vedoucí akce: R.Lienerth
Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách a tradičním jištění. Základy pohybu na firnu a sněhu.

Osobní lezecká praxe

Bude probíhat v průběhu základního bloku a mezi letním soustředěním ve Vysokých Tatrách a zimním výcvikem.
Do závěrečných zkoušek je třeba nalézt mimo výukové víkendy 10 skalních cest obtížnosti IV UIAA o délce minimálně 20 m.
Mezi letním a zimním soustředěním ve Vysokých Tatrách je potřeba nalézt 5 cest přesahujících minimálně dvě lanové délky a 20 cest jednodélkových. Vícedélkové cesty by měly být alespoň III UIAA, jednodélkové alespoň IV UIAA.

Seznam doporučených cest pro nalezení osobní lezecké praxe.

Zimní blok – předběžně

Divoký důl Jeseníky
Základní seznámení s pohybem v zimním mixovém terénu a základní seznámení s pohybem na skialpinistických lyžích.
Termín: prosinec
Vedoucí akce:L.Vidlák
Podrobné informace budou upřesněny před akcí.

Zimní Tatry
Vysoké Tatry
termín: březen
Vedoucí akce: R.Lienerth
Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách a tradičním jištění v zimním horském terénu. Základy lezení ledů, pohyb na skialpinistických lyžích a problematika lavin.

Nezbytné vybavení pro absolvování základního bloku horoškoly

Lezečky, úvazek, 2x HMS karabina, 4 x normalní karabina nezámková, ATC XP Guide/reverso (jistítko), 1x 80 cm šitá smyčka (alt. dejzyčejn), 2x 120 cm šitá smyčka, 2 x 1,5 m prusik 6mm, 1 x 3m prusik, maglajz pytlík a magnezium.
V průběhu horoškoly je pak vhodné dokoupit alespoň jedno plné lano na dvojici, expresky, smyčky, vklíněnce, frendy, atp., ale na to přijdete sami.
Co se týče nákupů, dohodneme se na informační schůzce, co kdo bude potřebovat koupit, a dohodneme slevu na hromadný nákup.

O Vaši bezpečnost a výuku se budou starat instruktoři:

Radek Lienerth – instruktor HAL ČHS, horský vůdce UIAGM
Lukáš Pálka – instruktor HAL ČHS% Igor Medek –instruktor HAL ČHS
Tomáš Lenc – instruktor RCI ČHS
Štěpán Bartošovský – instruktor RCI ČHS
Marek Žák –instruktror HAL ČHS

Dále s výukou pomáhají zkušenější členové oddílu a frekventanti vzdělávání instruktorů ČHS.

Závěrem snad jedno malé upozornění. Nejedná se o komerční horoškolu, instruktoři nesou odpovědnost za nováčky pouze v mezích odpovědnosti vymezené ČHS. Ceny kurzů jsou kalkulované na pokrytí nákladů instruktorů a oddílového materiálu.

Za Horoškolu Lokomotivy Brno
Radek Lienerth

Kontakt pro zájemce:
Radek Lienerth
e- mail: zoban@seznam.cz
tel.: +420603810600

Laďa Petráš

e-mail: lapet@post.cz

tel.: 00420728342832

Doporučený list túr pro nováčky

Napsat komentář