Horoškola Popradské pleso 3. – 9.3.2008

Tak se nám podařilo po několika letech opět realizovat zimní horoškolu v plně plánovaném termínu tak, že se každý den něco dělo. A to je to hlavní.
V pondělí ještě počasí nebylo příliš příznivé a rozhodně to nevypadalo, že by následující počasí mělo být skvělé. Postupně všichni najížděli a objevovali se na chatě. No a my jsme si užívali super lyžovačku v prašanu.
Na úterý jsme si rozebrali nováčky a každý z instruktorů vyrazil s přiděleným družstvem na vybraný výlet. Cílem byly Rysy a Patria. Někteří další se regenerovali z nočního příjezdu na chatu, někteří se nezregenerovali vůbec.

Ve středu bylo počasí proměnlivé, a tak někteří vyrazili na Rysy, někdo na Tupou a někteří na Ostrvu. Na Ostrvě jsme posbírali něco materiálu, který tam zanechali Poláci, co byli na chatě.
Ve čtvrtek začalo fantastické počasí a trvalo až do soboty. Jelikož sníh ve stěnách nebyl nic moc, věnovali jsme se raději lyžování. Opět byla pro některé cílem Patria a velká skupinka se vydala na Koprovský štít. Nádherné výhledy, perfektní lyžování, den na max.
V pátek šli někteří opět lézt na Tupou, někdo dával rest a pár lidí se vydalo na ledy ve Filmárském žlabu a Kopkách. My jsme vyrazili na přechod. Cílem byla Zbojnická chata. Celkem nás vyrazilo pět + nás následovalo 9 záchranářů dobrovolné rakouské horské služby. Prostě ideální zajištění do podmínek v severních svazích.

Sjezd z Východné Železné brány asi nebyl z bezpečnostního hlediska úplně ideální, zato lyžba to byla naprosto famózní. Přechod jsme nakonec zakončili až na Priečnom sedle, odkud jsme do Smokovce sjeli přes Velkou Studenou dolinu. Večeře ve Furkotce už byla pouze velmi malou, sladkou tečkou za fantastickým dnem.
V sobotu se aktivita vyznačovala mohutným frontálním útokem na Tupou a Ostrvu. Za zhoršujícího se počasí někteří podnikli ještě malou exkurzi do Štolské doliny, ale když došli na Batizovské pleso, tak se rozhodli raději vrátit.
Večer byl věnován problematice lavinové záchrany, najití, vykopání, ošetření i transportu. No možná by postižení v péči našich nováčků dokonce i přežili.
V neděli nám to od rána postupně začalo odjíždět. Takže jsme s Lukinem vyrazili na Vysokou. Mraky na 2.300 m, nahoře nádherně. Tatry na dlani, prostě ideální zakončení celého týdne.

další fotky nalznete na zde

Radek

Napsat komentář