Regeneračně destruktivní víkend v Ospu

Pro tentokrát bez předodjezdových komplikací (vězte, že je důležité se domlouvat se správnými lidmi, že Kláruš :-) )mizíme z Brna už kolem šesté večer. Cesta bez komplikací a tak krátce po půlnoci zaleháváme na stinném palouku středomořského lesa.
Ráno proběhnul jenom přesun do kempu a už jdeme lézt. Nejprve všichni na Babnu, to aby se rozhýbala těla stuhlá cestováním. Krásná 40 m dlouhá 6b až 7a jsou na tento účel jako dělaná.

Sobotní snídaně v kempu

Hanes v cestě Ženski čertfinal, Babna

Komi v čemsi na pravé straně Babny

Komi s Hanesem a Marťou na Babně zústávají celý den. Zejména dámy zabodovaly, když přelézali jedno 6b OS za druhým. Lukin a já jsme se kolem poledne odebrali do peče.
Je celkem teplo, takže se na cesty ve stínu stojí fronta. Nakonec ale zůstáváme pod cestou Corto sami a tak můžeme zkoušet a zkoušet. První pokusy jsou celkem nadějné a jako klíčový se ukázal dynamický skok do velkého chytu v půlce cesty no a potom to už jenom udýchat. Při menší výšce Lukina byl skok obzvlášť těžký oříšek.
V neděli ráno volíme stejný postup, tedy rozlez na Babně a pak přesun do peče. Dámy s Hanesem zase lezli na Babně a začali pokusovat 6c. Pod Cortem je chvíli fronta, navíc dolez cesty je společný pro dvě další linie. Menší nervozita kdo nakonec poleze první a nastupuju. Co se dělo dál moc nevím, ale po 19 m lezení lezení cvakám slańák a vím, že mám vylezené první 8a. Ve třiceti už trochu starej, abych lezl tak těžké cesty…
Je o něco tepleji než v sobotu a Lukinovi, pro kterého je skok opravdu hodně dlouhý se nedaří dostatečně podržet menší chyt z něhož se skáče. Jdeme na další a s večerním ochlazením se ještě zkusíme vrátit.

Marťa v cestě Tarantela 1 6b+

Babna a Velika stena

Komi leze Lukovu 6c

S jídlem roste chuť a tak se jdeme podívat na cestu Giljotina 8a. Využíváme expresek od kluků z Bratislavy i jejich rad. Přesto je promne kličová pasáž ve středu cesty téměř neřešitelná. Lukin se cestou narozdíl ode mne se dvěma odsedy prochází a přelez vypadá poměrně nadějně.
S ochlazením pod večer zkouším ještě 7c/c+ Rock and roll v levé části peče a Lukin odpočívá na pokus v Cortu. Na Flash padám z posledního těžkého kroku a při druhém pokusu už o dva kroky níž. Je třeba odpočívat. Na řadě je Lukinův pokus v Cortu, ale taky to nějak nejde.
Regenerační fázi aplikujeme v aqua parku v Portoroži, výborná večeře v pizerce. No značka ideál.
Ráno je o něco horší. Já celkem pohoda, ale Lukinovi je blbě od žaludku. Jdeme lézt do Peče, Komi, Hanes a Marťa na Vasjo a pak přijdou.
Jedno 6b na rozlez a už se jde zkoušet. Teplota dobrá lidi nezavazí, ale s rozhozeným žaludkem se Lukinovi nedaří vydýchat vytrvalostní druhou půlku cesty. Ať nemusíme nikam běhat zkouším hned vedle 7c+, Gospodar prstanov. Nicméně mi vždycky někdo v cestě dojde a padám. jako by už docházela síla. Zkusíme změnit cestu a pak se vrátit.

Mišja peč

Lukin v Cortu 8a

Autor v Gospodar prstanov 7c+

Lukin se jde i přes to, že je mu stále blbě podívat na 7c+ Preobrazba, bouldry v pohodě se silovou převahou, ale když přemýšlíte jestli se nadechnete nebo ublinknete tak se vytrvalostní pasáže lezou hrozně. Dva odsedy, další pokus dnes nemá smysl.
Zpátky k Cortu se vracíme se zastávkou na Rock and rolu. Dámy už dolezly a spolu s Hanesem nám utvořili povzbuzovací fanklub. Jinak Komi vylezla RP cestu Lukova za 6c, krátké, ale tvrdé lezení ve spodní levé části peče. Nastupuju do Rock and rolu, spodek krásné dlouhé tahy po dobrých chytech, odpočinkové madlo a následuje zhruba deset tvrdých kroků po středních až menších chytech. V posledním kroku skoro padám, ale nakonec asi levitace nebo psychická podpora ze spoda doklapává do spoďáku i druhou ruku a z dolezu už se padnout nesmí.
Na řadě je s pokusem Lukin. Zdá se, že žaludek už se umoudřil, ale to se uvidí až v cestě. Spodní bouldr bez zaváhání, menší boj, ale s převahou skočený skok a už jenom vydržet. Nicméně na vytrvalostní závěr to chce být opravdu v pohodě. Dva kroky pod madlem Lukina síla nadobro opouští. cesta zkrokovaná, síly dost, ale…
Ač jsem už nechtěl lézt nedá mi to a nakonec nastupuju znovu do Gospodara. Bouldry v pohodě, dolez do Corta v pohodě, s převahou chytám lepší chyty pod výlezem a pak někdo otočil vypínač… takže taky až příště.

Došlo, jedeme domů…

Věcné informace k oblasti:
Cesta celkem cca 600 km, nezbytná dálniční známka Rakousko (10 dní 7,5 EUR) a Slovinsko (35 EUR 6 měsíců)
Ubytování nejlépe v kempu v Ospu 9 EUR osoba/noc, je možný i pronájem apartmánů cca 15 EUR osoba / noc, spaní mimo se nedoporučuje, slovinští policisté jsou všímavý a leckdy docela otravní
Lezení je možné ve čtyřech oblastech:
Osp – Za Vasjo a Babna, klasifikace 4a až 8b, převážně 6a až 6c
Osp – Velika stena, vícedelkové cesty od 5a do 7c až 150 m, ve spodní části v jeskyni několik nových vytrvalostních projektů až za 9a
Mišja Peč – nejlepší oblast pro sportovní lezení ve Slovisku, cesty od 5a do 9a, převážně 7a a výš
Črny Kal – menší kolmé stěny do 30 m cca 5 km od Ospu, těžiště klasifikace je kolem 6a, ale i spousta lehčích cest
Průvodce: „Slovenije – Športnoplezalni vodnik“ cena 30 EUR k zakoupení v Ospu na stanici horské služby (cestou z kempu na Babnu)
Z materiálu je nejvhodnější 80 m lano, vystačí i 60 m, ale pak je potřeba při spouštění přesedat, cca 20 expresek, do velké stěny se do některých cest hodí pár vklíněnců a frendů, dobrá je helma. Pozor z některých cest ve velike stene se velmi obtížně ustupuje slaněním
Další aktivity například aquapark Portorož (18.00 – 20.00 6 EUR), aqua park je i v Koperu, ale je horší. Celkem dobrá restaurace je na začátku Črneho kalu (jidlo do 10 EUR, pivo 1,90 EUR), pizerky v Koperu nebo Portoroži (pizza 7 – 13 EUR, Pivo 2,90 EUR)

text: Zoban
foto: kdo měl zrovna v ruce foťák, tedy jmenovitě Hanes, Komi a Zoban

Napsat komentář