Zimní Tatry aneb zimní hoškola 2010

Tak už je konečně pondělí 15.3. a my se v dobré náledě řítíme v narvaným autě vstříc nejisté předpovědi počasí do Tater. Po příjezdu na Popradský, se ukazuje, že internetové rosničky nekecaly a sněhu napadlo opravdu povíce a lavinovka je celkem hodně dobrá trojka. No nic – první den se nováčci seznamují s lavinovým vyhledávačem a pak se všichni dohromady seznamujeme s faktem, že zamrzla pitná voda a že budeme pít vodu z plesa. Žaludek horolezce je přece na takové věci stavěný, a tak všichni po večerní přednášce o lavinách uleháme do betlí. V noci kromě počasí řádí u nás balkoně ještě liška no a my ráno, rychlé poradě, jedeme řádit na ledy. Míříme do Slovenského ráje, do jakési dolinky. Ledy jsou super a po teorii se jde na praxi. Plodný den zakončujeme saunou a večeří na Štrbským plese.

Cestou na ledy ve slovenském ráji

Špek v ledech slovenského ráje

Sjezdz Pátrie

Metodika klouzavého bloku

Ráno nás většina razí na lyžích na Rysy. Menšina zjistila, že bohužel jejich žaludek není na vodu z plesa stavěný, a tak zůstává na Popradským. Na chatě pod Rysmi padá rozhodnutí, že do sedla Váhy nejdeme, pač je dost hnusně a podmínky nestojí za nic. To nám potvrzují i lidi z VHSky, kteří chodí na panoramatický záchod s vyhledávačem a po fixu – asi nějáká noční příhoda. Večer Viktor Beránek promítá filmíky ze života nosičů. Ve čtvrtek ráno zjišťujem, že neteče už ani voda z plesa a menšina co jim je špatně začíná, co do počtu, dohánět většinu. Zdravé jádro míří na lyžích na Pátrií a rozhovorech se zeleným mužíčkem o škodlivosti skialpinismu na tatranskou přírodu zakončujeme den pěkným sjezdem přímo z vrchu Pátrie. Večer se promítá filmík Nord Wand o dobývání severní stěny Eigru a pak se rozjíždí kytarový večírek v podání Bořka s Tchibem, kteří přijeli během dne. V pátek jdou všichni skoro zdraví marodi na Patrií a opět potkávají zeleného mužíčka. Zbytek jde lozit na Zlomiskovou vežu a Igor s Barčou dávají Ostrvu. Super, už teče i pitná voda, ale musíme nechat ještě propláchnot trubky. Večer opět večírek.

Na vrcholu Pátrie

Pavel s lukinem na vrcholu Vysoké

Gerlach pohledem s Vysoké

Peťa při jištění

A poslední den míříme všichni za hezkýho počasí do Zlomiskové dolimy – část jde na Zlomiskovou vežu a dvě družstva zdolávají Vysokou. Večer poslední kytarový večírek, kde nám mistr Libor Hroza starší z Prahy dost osobitě vysvětluje základy mužského šovinismu. A poslení nedělní den byl ve znamení odjezdu a jedné menší lavinky co spadla tam, kde lyžoval Špek a Zobča, ale všechno prý dobře dopadlo. A máme tu závěrečnou děkovačku: takže díky všem instruktorům, kteří poučovali a všemožně se věnovali nováčkům – jmenovitě to byli Zoban a Špek. Díky Šudanovi za půjčení terénního auta, které jsme velmi využili. Suma sumárum to byl dobrý týden, až na to jaký byly podmínky, ale každý den něco dělo.

Honza

Napsat komentář