24 hodin Le Vysočina 2018 – VYHODNOCENÍ

7. ročník lezecko-vytrvalostního závodu dvojic „24 hodin Le Vysočina“

Přesně po roce jsme se opět sešli na Vysočině při příležitosti akce 24 hodin Le Vysočina, je to závod ve kterém musíte během 24 hodin obejít pěšky 10 skalních oblastí Žďárských vrchů a vylézt co nejvíce lezeckých cest v těchto oblastech, za které sbíráte body podle obtížnosti cesty. V každé oblasti lze vylézt maximálně 10 cest, celkem tedy až 100 cest. Akce se koná za každého počasí a jak už bývá zvykem, většinou během závodu zaprší, takže lezení místy po mokré a slizké skále již k závodu neodmyslitelně patří.

Podrobné propozice k proběhlému závodu včetně seznamu přihlášených najdete ZDE

Narozdíl od loňska, kdy celý den až do večerního začátku intenzivně pršelo a start byl spíš pozvolný, si letos počasí připravilo jiný scénář. Podle poslední předpovědi mělo začít pršet někdy nad ránem, do té doby během noci sucho. Ve 20:00 se všichni připravili ke startu a nikdo se začátkem neotálel. Taktika byla jasná (alespoň u většiny závodníků), a to vylézt co nejvíce cest během noci než začne pršet. Ze začátku se lezlo hodně na Drátníku, Malínské, Devíti skalách, případně někdo zvolil jako první Čtyři Palice.

  
 

Jak slibovala předpověď, tak kolem 7 hodin ráno začalo pršet a chvílemi dost intenzivně, a bylo jasné, že to co se vylezlo přes noc bude pro celkové pořadí klíčové. Většina družstev si během deště odbyla delší pěší přesuny mezi oblastmi proložené místy opravdu zážitkovým lezením po totálně slizké skále s lišejníkem. Jednou z nich byl Cestář na Milovských perníčkách, kde se ráno sešlo najednou minimálně 5 dvojic. Alternativou byla převislá Černá skála, kde ale navzdory předpokladům byla minimálně polovina cest také mokrá a výlezy ke slaňáku všechny. Pěší přesuny většiny týmů byly kvůli dešti proloženy zastávkou v některé z hospod po cestě.

 
   

Po poledni déšť ustal a skály začly místy osychat, ale opravdu jen ty čisté bez lišejníků a na větru. Nejvíce týmů nahánělo odpoledne a večer body na Pasecké skále případně na Malínské a Drátníku. Chvilku přes vypršením časového limitu v sobotu ve 20:00 začalo opět pršet, v tu dobu ale již byli všichni na cestě do cíle.

     

Celkem se závodu zúčastnilo rekordních 20 dvojic, z toho 11 v mužské kategorii, 6 v mixech a 3 odvážné dívčí dvojice. Zatímco v mixech a ženách se soupeřilo výhradně mezi brněnskými oddíly Lokálky a VHS, v mužské kategorii byla silná konkurence lezců i z různých mimobrněnských oddílů, hlavně z Poličky a Litomyšle.

Pro nejlepší byla připravena spousta hodnotných cen od našich skvělých sponzorů.

Hlavním sponzorem stejně jak vloni byl e-shop s outdoorovým a lezeckým vybavením 9B PLUS BRNO.

Spoustu dalších cen poskytl outdoorový obchod ALPSPORT BRNO
Výborné chilli omáčky poskytl HUHU CHILLI
Za volné vstupy na stěnu děkujeme HUDY stěna Brno

Za přidělení Grantu na podporu tradičních akcí děkujeme Českému horolezeckému svazu
Za poskytnutí ubytování na Gruntu a zapůjčení výčepního zařízení děkujeme VHS Brno
Finanční podporu poskytl HO Lokomotiva Brno

A jak to celé dopadlo?

V nabité mužské kategorii sváděli opět nelítostný souboj, stejně jak před rokem, loňští vítězové Inža a Honza proti Marťasovi s Jirkou (vloni Waničovi), obávanou dvojicí byli rovněž místní borci Pavel a Petr Hartmannovi. Nakonec první místo vybojoval Marťas s Jirkou (50 cest, 4120 bodů), druhý byl Inža s Honzou (50 cest, 3770 bodů), třetí Hartmici tým (43 cest, 2810 bodů). Marťas s Jirkou vylezli v noci 10 těžkých cest na Černé skále a to hlavně rozhodlo o jejich celkovém vítězství, jejich nejtěžším skalpem byla Čokiáda za 8+/9-.

V kategorii mixů soupeřily mezi sebou týmy z Lokálky a VHS. Na prvním místě se s velkým náskokem umístili celkoví vítězové z roku 2016 Vraťa s Evkou (jediné smíšené družstvo VHS a Loko) za 27 cest a 1610 bodů, což by jim stačilo na 6. místo mezi Muži. Druzí byli na poslední chvíli přihlášení Tom a Jitka Vidlákovi (25 cest, 1140 bodů) a třetí Tom Lotrek s Katkou (15 cest, 680 bodů).

Mezi ženami bylo od začátku jasné že se všechny týmy umístí na stupních vítězů. První místo vybojovaly holky z VHS Jitka s Eliškou (21 cest, 850 bodů), druhé byly holky z Lokálky Janča s Hankou, vsadily na těžší cesty, měly výrazně méně cest, ale jen o 100 bodů méně (15 cest, 730 bodů). Třetí pak Lea s Peťou (15 cest, 570 bodů).

Celkové výsledky

Kategorie MUŽI

Pořadí Jméno Oddíl
Jméno
Oddíl
Body Cesty
1 Martin Vašíček
HO Rebel Jiří Klinkovský
– není – 4120 50
2 Petr Neuwirth Lokálka Brno Jan Rosecký Lokálka Brno 3770 50
3 Pavel Hartmann DCS Polička Petr Hartmann DCS Polička 2810 43
4 Tomáš Neset Horal Rýmařov Michal Kuda – není – 1790 30
5 Pavel Dedík Lokálka Brno Jan Lidmila Lokálka Brno 1710 31
6 Tomáš Závodský VHS Brno František Kočiš – není – 1450 20
7 Martin Krůček Lokálka Brno Ondřej Palacký Lokálka Brno 1360 27
8 Mikuláš Sejbal Lokálka Brno Dalibor Toth Lokálka Brno 750 18
9 Jiří Trhlík Lokálka Brno Matouš Zaremba LK Prachov 660 15
10 Vladimír Nepraš HO Litomyšl Tomáš Tmej HO Litomyšl 440 7
11 David Vomáčka HO Litomyšl Petr Krška HO Litomyšl 410 9

Kategorie MIXY

Pořadí Jméno Oddíl Jméno Oddíl
Body Cesty
1 Vráťa Chaloupka
VHS Brno Eva Bláhová
Lokálka Brno 1610 27
2 Tomáš Vidlák Lokálka Brno Jitka Vidláková Lokálka Brno 1140 25
3 Tomáš Lotrek Lokálka Brno Katka – není – 680 15
4 Tomáš Aliger VHS Brno Zuzka Aligerová VHS Brno 600 14
5 Jaromír Kubiena VHS Brno Tereza Navrátilová VHS Brno 350 8
6 David Blaško Lokálka Brno Anna Grycová Lokálka Brno 190 5

Kategorie ŽENY

Pořadí Jméno Oddíl
Jméno
Oddíl
Body Cesty
1 Eliška Sychrová
VHS Brno Jitka Ondráčková
VHS Brno 850 21
2 Jana Kramářová
Lokálka Brno Hana Baďurová
Lokálka Brno 730 15
3 Lea Leinweberová
Lokálka Brno Petra Paclíková
Lokálka Brno 570 15

Na všechny závodníky čekala po závodě luxusní žranice v podobě řízků s bramborovým salátem, pomazánek, klobás, sýrů, škvarkové pomazánky a hlavně nechyběla bečka piva. Tímto děkujeme VHS Brno za zapůjčení výčepního zařízení. K dispozici byla i ochutnávka výborných chilli omáček od HUHU Chilli.

Přestože většina zúčastněných byla už od pátečního rána až do sobotního večera na nohách bez spánku, vydrželi bavit až do noci. Jídla bylo tolik, že se většina v neděli ráno i nasnídala a hlavně borci z Poličky a Litomyšle se statečně u snídaně poprali se zbytkem piva v druhém sudu.

Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným, bez vás by to nebylo tak super akce, a doufám, že se příští rok sejdeme na startu ještě v hojnějším počtu. Už si můžete zapsat do kalendáře že start příštího ročníku 24 hodin „Le Vysočina“ je v pátek 13.9.2019 ve 20:00

Na závěr tu máme ještě trochu statistiky:

Díky Honzovi, který si s tím vyhrál a přepsal všechny data a taky Pavlovi Hartmannovi za pomoc s jeho nápadem, se statistikou nalezených metrů.

Zde naleznete kompletní SOUBOR STATISTIK

Kde kdo lezl?

MUŽI

Zatímco Marťas s Jirkou vylezli 10 cest na Černé, Pasecké a Bílé skále, Inža s Honzou na Drátníku, Devíti skalách, Výspě a Malínské I., P.+P. Hartmanni dali „desítku“ na Čtyřech palicích a Pasecké.

MIXY a ŽENY

Maximální počet 10 cest na jedné skále dali Tom a Jitka Vidlákovi, a to na Pasecké skále. Peťa s Leou vylezly na Drátníku 8 cest.

Jak těžké cesty kdo lezl?

MUŽI

Obtížnosti jsou zaokrouhlené nahoru na půlčísla (5,5 = 5+, 6 = 6- a 6) Jednoznačně nejvíce lezené byly „čtyřky“. Do sedmiček se pustily 4 týmy. Nejtěžší přelezenou cestou byla Čokiáda na Černé skále za 8+/9- v podání Marťase a Jirky.

MIXY a ŽENY

U mixů a žen také zvítězily „čtyřky“, těžší cesty než „pětky“ se již téměř nelezly.

Obtížnostní profily družstev

Sloupeček vítězů je celkově „tmavší“ než druhého týmu, což jim přineslo více bodů přelezením více těžších cest. Za povšimnutí stojí poměrně tmavý sloupeček Fera s Tomem Z. ve srovnání s týmy s podobným počtem cest. Toto je vyšvihlo o několik příček výše.

Kde kdo nasbíral kolik bodů?

MUŽI

Marťas s Jirkou nasbírali na Černé skále třetinu všech svých bodů a není tak pochyb, kde byl klíč k celkovému vítězství. Inža s Honzou mají nejvíce bodů z Devíti skal a Drátníku. P.+P. Hartmanni ze Čtyř palic.

MIXY a ŽENY

U mixů a žen se nejvíce sbíralo na Pasecké a Drátníku

Celkově nalezené metry

Nejvíce metrů nalezli Inža s Honzou a to necelých 800 m hlavně díky 10 cestám na Drátníku. P.+P. Hartmanni díky 10 cestám na Palicích mají přibližně 660 m, Marťas s Jirkou jen o pár metrů méně. Délky cest byly stanoveny odborným odhadem Pavla Harmanna, za tento nápad a pomoc s ním děkujeme.

Napsat komentář