Drytooling cup 2009

V sobotu 5.12.2009 se uskutečnil již 8.ročník Mezinárodního mistrovství Slovenska v drytoolingu. Na umělé lezecké stěně v bratislavském Auparku měli zástupci českého lezení silnou pozici a proměnili ji v doposud největší úspěch českého drytoolového lezení v historii závodu. Náš oddíl měl celkem tři finálové účasti, kdy Lukin i Marťa obhájili loňská druhá místa.

V průběhu soboty se prezentovalo 21 mužů a 8 žen, což je na drytoolingové závody velmi slušná účast. Muži lezli čtyři kvalifikační cesty od M4 do cca M7, ženy dvě kvalifikační cesty cca za M4 – M5. Všichni si dobře zalezli, a tak jedinou vadou na kráse bylo vypuštění závodu na rychlost, který loni oslavil atmosférou perfektní úspěch. Prostě něco za něco.

Marťa v první kvalifikaci M4

Marťa v druhé kvalifikaci M5, pohled z boku aby bylo možné ocenit excelentní „outfit“, modní policie dává za 1*

Lukin v druhé kvalifikaci M6+

Zoban v druhé kvalifikaci M6+

Lukin ve čtvrté kvalifikaci M7

Jako první k finále nastoupily ženy. Závod měl jasnou favoritku, a pak se mezi ostatními pěti finalistkami vlastně bojovalo hlavně o druhé místo. Velmi pěkně zalezly naše Martina Kratochvílová a místní Maťa Balová. O lepším umístění v náš prospěch nakonec rozhodl krok navíc, který se podařil Martině. Poslední nastoupila Lucka Hrozová, finálovkou se exhibičně prošla až na vrchol a vysloužila si tak pozvání do chlapské finálovky. První a druhé místo v kategorii žen tak putovalo do Čech.

Marťa ve finálce bab

Maťa Balová ve finálce bab

Lucka Hrozová ve finálce bab

Lucka po dolezení topu babské finálky

Finále mužů bylo jedním slovem kruté. Délka kolem 30 m, dlouhé tahy, nejisté kamenné chyty, prostě cesta jak má být. Finalisté se rozřadili velmi pěkně a o vítězství si to rozdal Lukin a Juraj Švingál za větší nebo spíše menší účasti ostatních statistů, vlastně finalistů. Nakonec rozhodl čas a necvaknutí poslední expresky ve prospěch domácích, ale nutno podoknout, že velmi těsně. Z ostatních zástupců České republiky zalezl velmi dobře Mirek Matějec, který skončil třetí. Já jsem postupoval ze svého doživotně uznaného čtvrtého místa, které mi i náleželo na základě výsledku kvalifikace, ale už jsem asi starej nebo slabej nebo nejspíš obojí.

Jako poslední nastoupila exhibičně do mužského finále Lucka. S velkými problémy se jí podařil překonat úvodní boulder a pak už lezla a lezla. Exhibice vytrvalosti a zejména obrovské vůle. Nakonec po více než 20minutovém boji skončila cca 6 kroků od topu, takže bez přihlédnutí k časovému limitu by se umístila v kategorii mužů na třetím místě.

Lukin ve finále kousek od topu

Ďuri Švingál ve finálce

Ďuri Švingál ve finálce

Lucka ve finálovce chlapů

Finalisté

Proslýchá se, že se jednalo o poslední ročník. Zejména z důvodů nevyjasněného statutu provozovatele stěny a dalších organizačních problémům. Za všechny závodníky ale můžu říct, že do Bratislavy vždy dojedeme velmi rádi, a potěší nás, pokud se naplní slova Igora Kolera, že James tyto závody podpoří a nenechá tuto pěknou prosincovou tradici setkání lidí bavících se ledy a drytoolem upadnout.

Pro ČHS byl tento závod nominačním na účast v UIAA IWC 2010. Krom již potvrzené Lucky Hrozové, která si nominaci zasloužila za výsledek v IWC 2009, mohou být nominováni v kategorii mužů Lukáš Pálka a Mirek Matějec. U všech potenciálních reprezentantů nyní bude záležet, zda chtějí reprezentovat Českou republiku v závodech IWC a jak se jim podaří závody IWC skloubit se svým dalším programem.

kompletní výsledky v excelu

Zoban
foto: Zoban, Lukin, Marťa

Napsat komentář