„Letní“ nováčkovské Tatry 2011

Sice trošku opožděně, ale přesto se chci podělit o zážitky z letošních nováčkovských Tater. Na začátku musím poděkovat organizátorům za skvělý výběr termínu. I když dopředu asi netušili, že bude tak krásný počasí:-) Až na středeční podvečer, kdy nám trošku sprchlo, vyšlo počasí úžasně. Účast nebyla sice příliš hojná, sešlo se nás 6 nováčků, ale nakonec to byl vzhledem k počtu instruktorů ideální stav.

První společné lezení bylo v úterý, kdy jsme vyrazili na Voliu vežu. Po zdolání více jak dvouhodinového nástupu jsme dorazili ke skále. Lezli se cesty jako Stanislavského, Štáflovka nebo Hřebínek. Co víc napsat, krásný lezení s krásným výhledem. Až z toho některých ruply kalhoty, takže měly větrání přes půlku pozadí:-)

Druhý lezecký den jsme šli na Ostrvu, kdy nástup byl tentokrát sice krátký, ale o to horší byla lezecká cesta. Nakonec jsme ale drobné nástrahy jako neústupný stromek v cestě či ne příliš pevná skála překonali a odměnou byla poslední délka, kde už skála pod rukama držela a po dřevinách taky nebylo ani stopy. Druhá skupina, konkrétně Zoban s Márem, se ráno ještě za tmy vydala směr Rysy a s úmyslem dál na Galerku. Bohužel se výlet úplně nezdařil kvůli drobnému zatoulání lana cestou nahoru. Ale nakonec všechno dobře dopadlo a Mára teď na Rysy trefí i poslepu, vzhledem k tomu že si to tam ten den vyšlápl hned dvakrát :-)

Čtvrtek byl už trochu rozmanitější, kdy se lezlo na Ošarpancích (Plškova, Čupel, Rybička, JV Hřeben), hřeben Dračího štítu a někteří se vydali ještě na Vysokou, ať už lézt nebo jen na pěší výšlap. Cestou zpátky z Vysoké nemohla chybět zastávka na Rysech. Tímto dnem ale pro některé lezení skončilo, protože si cestou na chatu podvrtli kotníček. Konkrétně tedy já :-(

V pátek podlehl i Žabí koň nebo Komín na Ostrvě a nováčkům se přiblížil poslední den, kdy půjdou lézt bez instruktorů. Nicméně nutno poznamenat, že většina z nich si něco vytáhla už v průběhu týdne. V sobotu již bylo znát, že přišel víkend a tak se muselo čekat pod skálou, než z cesty odlezou ti časněji vstávající. To ale nezabránilo nováčkům, aby si vylezli Stanislavského či Štáflovku na Volovce nebo Hrebeň Žabieho Koňa. Víťa si vyzkoušeli i zavolat horskou službu (naštěstí ne pro nikoho z naší výpravy), Honza s Tomášem pro změnu dělali po setmění doprovod polským turistkám, které neměli čelovky, takže o zážitky nejrůznějšího druhu nebyla nouze.

Věřím, že mluvím za všechny nováčky, kteří se Tater zúčastnili, že to byl super týden a rozhodně na něj budeme rádi vzpomínat. Už to od nás sice slyšeli, ale děkujeme instruktorům za péči, kterou nám věnovali. Stejně tak poděkování ostatním členům oddílu, kteří přijeli v průběhu týdne, a skvěle doplnili pohodovou atmosféru.

Dáša Hlaváčková, nováček 2011

Napsat komentář