Propozice horoškoly 2012

Horoškola v podání horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno je nejdéle fungující horoškolou v Brně. Zaměřujeme se hlavně na lezení v horách, a to jak zimních, tak letních. Naší náplní je osvojení si bezpečného pohybu ve skalním a zejména horském terénu v letních i zimních podmínkách.

Takže jak letos.

Letos jsme se rozhodli, po zkušenostech z minulých let, udržet několik změn, které jsme aplikovali už v loňském roce. Naší snahou je, abyste si z horoškoly odnesli co nejvíc nových znalostí a dovedností, ale také abyste se stali plnohodnotými členy oddílu, kteří se zapojují i do dalších oddílových akcí, případně jsou výhledově schopni různé akce členů oddílu sami připravit a zorganizovat…

Zahájení horoškoly – přípravný kurz pro přijímací zkoušky

Pro přijetí do horoškoly bude nutné zvládnout malé přijímací zkoušky.
Ty budou spočívat v tom, že dotyčný/á se bude muset umět navázat na lano, dále musí zvládnout bezpečně vylézt na umělé stěně na prvním konci lana cestu klasifikace 4 UIAA. A nakonec bude muset umět bezpečně jistit prvolezce na umělé stěně.
Pro ty, co nikdy nelezli nebo s tímto nemají dostatečné zkušenosti, bude před přijímačkami otevřena malá přípravka, kde se všechny tyto věci na přijímačky naučí, a mohou se tak lépe rozhodnout, zda absolvovat výuku horoškoly již letos, nebo horoškolu o rok odložit.

Program přípravného kurzu

 

Datum      Téma Místo Vedoucí akce

22. 2. 2012 19:30  

základní lezecký pohyb, navázání, lezení a jištění TR  Rajče   L. Petráš, R. Lienerth

29. 2. 2012 19:30

Jištění, lezení na TR, Jištění a lezení prvolezce Rajče L. Petráš

07. 3. 2012 19:30

Lezení a jištění prvolezce Rajče L. Petráš, R. Lienerth

 

                                                                                                    

 

 

 

  

Cena přípravného kurzu

Cena přípravného kurzu je 300,- Kč, zahrnuje vstup na stěnu, výuku instruktora.
Kurzovné se hradí hotově na první výukové hodině.

Do přípravky je možné přijít kdykoliv v uvedené termíny, jenom je potřeba se dopředu nahlásit Zobanovi nebo Lájošovi. Pro úplné začátečníky osobně doporučuji využít maximálně všech termínů, ať toho máte na přijímačky co nejvíc nalezeno. Stejně jako je možné se do činnosti oddílu a oddílových stěn zapojit už nyní, jak ostatně někteří zájemci o horoškolu činí už od loňského listopadu či prosince.

 

Příjimací zkouška do horoškoly

Přijímačky do horoškoly 2012 se uskuteční 21. 3. 2012 od 19:00 na lezecké stěně Rajče v Brně na Kounicově ulici (budova Sokola). Na přijímačky si nezapomeňte vzít sportovní oblečení, sedák, lezečky a nějaké jistítko.
Jako přihlášku na přijímací zkoušku prosím zašlete mail na zoban@seznam.cz, do mailu prosím uveďte Jméno, příjmení, datum narození, mail a telefon . Jde o to, abychom věděli, kolik se letos hlásí účastníků.
Přijímačky proběhnou tak, že budou vybrány dvě cesty nebo si případně můžete zvolit i jiné těžší cesty, na kterých prokážete, že ovládáte základy lezeckého pohybu a máte základní návyky nezbytné pro jištění. Nikdo neočekává, že vše bude perfektní, ale jde o to vědět, že na výuce skalního lezení pak budete zvládat v lehčích cestách nejen lézt, ale také vnímat to, co vám při tom budou instruktoři vysvětlovat.

seznam předběžně přihlášených účastníků

 

1.  Pavla Kouřilová
2.  Marek Procházka
3.  Karel Kubza
4.  Petra Koutská

5.  Jakub Dymáček

6. Tomáš Homolka

 

 

Program horoškoly

Horoškola se bude skládat ze tří bloků a osobní praxe.

základní blok

– Březen až červen bude zaměřen na skalní lezení a základní dovednosti a znalosti nezbytné pro provozování skalního lezení, klíčové jsou zejména výukové víkendy a závěrečné zkoušky. Volné lezení je volitelné a zde funguje větší vazba stávajících členů oddílu a horoškoly; volitelné lezení bude vždy vyhlašováno na čtvrtečních schůzkách, emailem nebo osobní dohodou;
– v rámci základního bloku budou probíhat samozřejmě i přednášky na určitá témata. Přednášky nejsou určeny jenom pro nováčky, ale samozřejmě i pro stávající členy oddílu, kteří by si chtěli osvěžit svoje znalosti. Na přednášku se pokusíme zajistit odborníka v dané problematice, aby to stálo za to.

letní hory

– týdenní soustředění ve Vysokých Tatrách se zaměřením na provozování horolezectví v letních velehorách – termín září 2012.

osobní praxe

– v průběhu horoškoly bude nutné samostatně nalézt předepsaný počet skalních a vícedélkových skalních cest v rámci výukových víkendů a volného lezení ať samostatně, nebo v doprovodu starších členů oddílu, které povede k rozvoji osobní znalosti a dovednosti, a zejména zautomatizování získaných návyků. Na lezeckou praxi bude kladen větší důraz než v minulých letech. Nováček si povede lezecký deníček, do kterého bude zaznamenávat vylezené cesty. Lezecká praxe bude jedna z věcí, ke které se bude přihlížet před výjezdem do Tater. Opět jde o to, abyste v průběhu túr zvládali nejen lézt, ale také vnímat věci týkající se techniky a taktiky výstupů v horách, a hlavně to zvládali kondičně.

zimní blok

– seznámení se zimním horolezectvím a skialpinismem v Jeseníkách, následné týdenní soustředění ve Vysokých Tatrách zaměřené na lezení ledů, zimní mixové lezení a skialpinismus včetně problematiky lavinového rizika.

Předběžný program základního bloku – může být po dohodě upravován podle aktuálních podmínek

 

Datum Čas Akce Téma Místo Instruktor
21.3.2012 19.00 stěna přijímačky horoškola    Rajče   R. Lienerth, L. Petráš
22.3.2012 18:00 přednáška výstroj a výzbroj Dobrá Koza R. Lienerth
24.3.2012   Kras slaňování, převázání, spuštění – Krasový místopis, případně pěší přechod Moravský Kras R. Lienerth, L. Petráš
28.3.2012 19:30 stěna převázání,spuštění Rajče  
29.3.2012 18:00 přednáška lezecká etika, hodnocení výkonu, ochrana přírody Dobrá Koza P. Vrtík
31.3. – 1.4. 2012   volitelné lezení domluva aktuálně podle podmínek     
4.4.2012 19:30 stěna  lezení na prvním, chytání pádu a odskakování Rajče L. Petráš
5.4.2012 18:00 přednáška tréning horolezectví a sportovního lezení Dobrá koza ???
7. – 9.4. 2012        1.výukový víkend  lezení na prvním, jištění ve skalním terénu a manipulace na jednodélkách Vysočina L. Petráš
11.4.2012 17:00 stěna chytání pádu – pneumatika Olympia R. Lienerth
14. – 15.4. 2012   2. výukový víkend lezení na prvním, jištění ve skalním terénu a manipulace na jednodélkách  Vysočina ???
18.4.2012 19:30 stěna  problematika sebezáchrany Rajče L. Petráš
19.4.2012 18:00 přednáška první pomoc I  U Dobré kozy L. Petráš
21. – 22.4. 2012    volné lezení    dle podmínek   
25.4.2012 20:00  stěna lezení ? Rajče  
26.4.2012 18:00  přednáška   první pomoc II  Dobrá koza J. Vlasatý
28.4 – 1.5. 2012   3. výukový víkend vícedelkové skalní lezení Vtáčnik  I. Medek
3.5.2012 18:00  přednáška první pomoc III   Dobrá koza   ???
5. – 8.4. 2012   4.výukový víkend vícedélkové sklaní lezení – pískovce ???   ???
9.5.2012 17:00   záchrana nahoru Stránská  
12. – 13.5. 2012   5. výukový víkend pískovcové lezení Český ráj    
16.5.2012 17:00   záchrana dolů  Stránská skála  
17.5.2012 18:00   orientace, navigace, průvodci Dobrá koza  
19.- 20.5. 2012   6. výukový víkend pískovcové lezení  Adršpach  
26.-27.5. 2012   volné lezení               pískovcové lezení    
2.– 3.6. 2012     volné lezení  pískovcové lezení    
8. – 10.6. 2012   Vysočka závěrečné zkoušky Vysočina R. Lienerth, L. Petráš

Vedoucí jednotlivých akcí budou zavčas doplněni.

Cena základního bloku: 4.000,- Kč, platební informace k platbě na účet oddílu budou upřesněny po složení přijmaček. V ceně jsou zahrnuty náklady instruktorů H. O. Lokomotiva Brno na výjezdy na akce, členský příspěvek do oddílu, členský příspěvek do ČHS a oddílové tričko pro absolventa horoškoly.

 

  
Letní hory – předběžně

Vysoké Tatry – bude upřesněno
termín: září 2012 předpokládaná cena 4.000,- Kč včetně ubytování a polopenze, bude upřesněno po zaslání ceny z chaty Vedoucí akce: R. Lienerth Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách a tradičním jištění. Základy pohybu na firnu a sněhu.

Osobní lezecká praxe

Kromě lezecké praxe v průběhu jara, která se bude skládat z předepsaného počtu cest, které třeba vylézt a ke které se bude přihlížet před odjezdem do Tater, bude mezi letním a zimním soustředěním ve Vysokých Tatrách třeba nalézt 5 cest přesahujících minimálně dvě lanové délky a 20 cest jednodélkových. Vícedélkové cesty by měly být alespoň III UIAA, jednodélkové alespoň IV UIAA.
Seznam doporučených cest pro nalezení osobní lezecké praxe.

Zimní blok – předběžně

Divoký důl Jeseníky Základní seznámení s pohybem v zimním mixovém terénu a základní seznámení s pohybem na skialpinistických lyžích. Termín: prosinec 2012 Vedoucí akce: L. Vidlák Podrobné informace budou upřesněny před akcí.
Zimní Tatry
Vysoké Tatry – Popradské pleso termín: březen 2013 cena bude aktuálně upřesněna (cca 4000,- Kč) Vedoucí akce: R. Lienerth Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách a tradičním jištění v zimním horském terénu. Základy lezení ledů, pohyb na skialpinistických lyžích a problematika lavin.

Nezbytné vybavení pro absolvování základního bloku horoškoly

Lezečky, úvazek, 2 x HMS karabina, 4 x normalní karabina nezámková, ATC XP Guide/Reverso (jistítko), 1 x 80 cm šitá smyčka (alt. dejzyčejn), 2 x 120 cm šitá smyčka, 2 x 1,5 m prusik 6mm, 1 x 3m prusik, maglajzpytlík a magnezium. V průběhu horoškoly je pak vhodné dokoupit alespoň jedno plné lano na dvojici, expresky, smyčky, vklíněnce, frendy, atp., ale na to přijdete sami. Co se týče nákupů, dohodneme se na informační schůzce, co kdo bude potřebovat koupit, a dohodneme slevu na hromadný nákup.

O Vaši bezpečnost a výuku se budou starat instruktoři:

Radek Lienerth – instruktor HAL ČHS, horský vůdce UIAGM
Lukáš Pálka – instruktor MŠMT, člen ČAHV ve vzdělávání HV UIAGM
Ondřej Nádvorník – instruktor HAL ČHS, horský vůdce UIAGM
Igor Medek –instruktor HAL ČHS
Laďa Petráš – instruktor RCI ČHS
Štěpán Bartošovský – instruktor RCI ČHS
Marek Žák –instruktror HAL ČHS

 

Dále s výukou pomáhají zkušenější členové oddílu a frekventanti vzdělávání instruktorů ČHS.
Závěrem snad jedno malé upozornění. Nejedná se o komerční horoškolu, instruktoři nesou odpovědnost za nováčky pouze v mezích odpovědnosti vymezené ČHS. Ceny kurzů jsou kalkulované na pokrytí nákladů instruktorů a oddílového materiálu.

Za Horoškolu Lokomotivy Brno
Radek Lienerth

Kontakt pro zájemce:
Radek Lienerth
e- mail: zoban@seznam.cz
tel.: +420603810600

Napsat komentář