HOROŠKOLA 2022

Horoškola horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno je nejdéle fungující horoškolou v Brně. Zaměřujeme zejména na lezení na skalách a v horách, a to jak v letních, tak i zimních podmínkách. Náplní naší horoškoly je osvojení si bezpečného pohybu na skalách i horách a takřka všechny činnosti s tím související.

Naše horoškola součástí projektu Garantovaných horoškol ČHS

Přijímací zkouška a úvodní hodina pouze pro přihlášené
Kdy: 3. 11. 2021, 19:00

Kde: HUDY stěna Vídeňská 297/99, Brno

Jak horoškola probíhá?

Základní část horoškoly je rozdělena na dva bloky, které na sebe přímo navazují .

V prvním bloku základní části se věnujeme těm úkonům, které by měl každý lezec automaticky ovládat a které jsou potřebné pro všechny druhy bezpečné horolezecké činnosti, ať už se jedná o lezení na umělé stěně, na cvičných skalách sportovního charakteru anebo v horách. Zahrnuje základní výuku lezení a jištění na stěně a další metodické přednášky, tak abyste do března zvládli bez problémů pojmout vše, co je potřeba do druhé části horoškoly.

V druhém bloku základní části se budeme soustředit na pohyb ve skalním terénu, používání vlastních zajišťovacích prostředků, zřižování postupového stanoviště, záchranné techniky, medicínu v horském prostředí apod… Základem budou výukové víkendy na skalách v ČR i v blízkém zahraničí.

Po dvou blocích základní části následuje týdenní lezení v letních horách, v zimě následujícího roku pak pro zájemce zimní lezení v horách a základy skialpinismu.

Zároveň je našim zájmem, aby se účastníci horoškoly nespokojili pouze se základní částí, ale aby pokračovali v letních horách, případně i v zimních horách. Dále bychom rádi aby se „nováčci“ po horoškole zapojili do dění v oddíle, rozšířili tak aktivní členskou základnu a aby se nadále pravidelně účastnili dalších oddílových akcí, nebo je časem sami organizovali.

V rámci přijímací zkoušky je potřeba na umělé stěně vylézt na prvním konci lana cestu klasifikace cca 4 UIAA. A to z toho důvodu, že ve skalách je pak potřeba nejen lézt, ale v cestách během lezení stíhat vnímat i další informace instruktorů a věci týkající se výuky metodiky atd.

Program Horoškoly 2022

Horoškola je rozdělená do 4 jednotlivých bloků. První dva bloky základní části jsou podstatné pro zvládnutí horoškoly. Nástavbové části letních hor a zimního bloku je možné absolvovat jen po zvládnutí obou bloků základní části, tzn. zájemci o zimní blok musí předtím zvládnout i letní hory, nejen oba bloky základní části.

Odkaz: Program Horoškoly (google tabulka) aktuální program včetně změn

  • Základní část – 1. blok – listopad 2021 – únor 2022
  • Základní část – 2. blok – březen-červen 2022
  • Letní hory – červenec/srpen 2022
  • Zimní hory – únor 2023

1) Základní část – 1. blok

První blok bude zaměřen na základní dovednosti a znalosti nezbytné pro provozování skalního lezení tak, abyste do března zvládli bez problémů pojmout vše, co je potřeba do druhé části horoškoly. Na programu je 7 x výuka na umělé stěně (obvykle jednou za 14 dní) a 3 teoretické přednášky. Mimo program horoškoly je určitě vhodné chodit lézt na stěnu, k tomu se dají využít nejen volné středy (zvýhodněné oddílové vstupné), kdy nebude probíhat výuka.
Upozornění: Program a pořadí přednášek se může mírně změnit na základě časových možností přednášejících. Na případné změny upozorníme během horoškoly.

2) Základní část – 2. blok

V druhém bloku vás čeká zejména praxe na jedno- i vícedélkových skalách i s použitím vlastních jistících prostředků v rámci 5 výukových víkendů. Dále se budemě věnovat poskytování první pomoci, základním i pokročilým lanovým záchranným technikám (nutné pro ty, kteří pojedou do Tater). Na programu jsou mj. i přednášky o meteorologii, orientaci a navigaci. Blok bude ukončen víkendovou „závěrečnou zkouškou“. Cílem je příprava k letnímu lezení v horách.

  • Umělé stěny (3x):           středy 19:00-21:00 na HUDY stěně
  • Přednášky (2x):              čtvrtky 18:30-20:30 v Restauraci U Kotelny
  • První pomoc (3x):           St/Čt 18:00-21:00 (bude upřesněno)
  • Praktická výuka (2x):      St/Čt 17:00-20:00 (bude upřesněno)
  • Výukové víkendy (5x):    od pátku večer nebo soboty ráno do neděle

Upozornění: V případě nepříznivého počasí je změna programu výukových víkendů vyhrazena (změna lokality nebo i termínu). Vzhledem k ubytování jsou pevně stanovené termíny pouze pro 2. výukový víkend a závěrečné zkoušky na Vysočině. Program a pořadí přednášek (červené datum) se může rovněž měnit na základě časových možností přednášejících (není možné s jistotou říct nyní).

Cena horoškoly

  • 1. blok horoškoly      2300 Kč
  • Členství v oddíle:      400 Kč (300 Kč pro 1997 a mladší)
  • Členství v ČHS:         600 Kč (500 Kč pro 1997 a mladší)
  • 2. blok horoškoly:     3500 Kč
  • Letní a zimní hory budou upřesněny

Platba proběhne převodem na oddílový účet – bude upřesněno na úvodní schůzce.

V ceně je zahrnuto: 10 vstupů na středeční stěny (7+3), náklady instruktorů HO Lokomotiva Brno na výjezdy na akce, případné zapůjčení materiálu z oddílového skladu, který je k dispozici na akce horoškoly.

V ceně není zahrnuto: doprava a ubytování na víkendových akcích (na Vysočině Grunt VHS za 180Kč/os/noc, jinde volné spaní, veřejné tábořiště nebo kemp (Durnstein, Český ráj, atd..)), pojištění na zahraniční výjezdy (každý účastník je povinen mít individuální pojištění – ČHS, OEAV, Uniqa, Generali, apod… probereme na začátku horoškoly).

Nezbytné vybavení pro absolvování 1. a 2. bloku základní části horoškoly:

  • Sedací úvazek, lezečky, pytlík s magneziem
  • jístítko „kyblík“ se závěsným okem i pro dobírání druholezce (Mammut Bionic, Black Diamond ATC-Guide, Petzl Reverso, aj.)
  • 3x HMS karabina, 2x zámková karabina
  • 4x nezámková karabina (klidně z expresek), 2x 120cm šitá smyčka
  • 2x 1,5m a 1x 3m prusik 6mm
  • lezecká helma (2.blok)

Na skalní výjezdy (2.blok) je pak nezbytná lezecká helma, dále je pak vhodné dokoupit plné 60m lano na dvojici, expresky, další šité smyčky (60/120cm), hodit se budou i friendy a vklíněnce.

Co se týče nákupů, dohodneme se ze začátku horoškoly ohledně slevy na hromadný nákup.

3) Letní hory

Týdenní soustředění se zaměřením na provozování horolezectví v letních velehorách (Vysoké Tatry). Převážně dva nováčci na jednoho instrutora, náplň programu – uplatnění získaných znalostí a dovedností ve vícedélkových cestách s tradičním jištěním.

Vysoké Tatry: bude upřesněno
Termín: bude upřesněno
Vedoucí akce: Petr Neuwirth
Cena: bude upřesněno
Podrobnosti budou uvedeny v dostatečném předstihu v průběhu základního bloku horoškoly.

Osobní lezecká praxe – Seznam doporučených cest

Samostatné nalezení množství jednodélkových a vícedélkových skalních cest v rámci volného lezení ať samostatně, nebo v doprovodu starších členů oddílu, vedoucí k rozvoji osobní znalosti a dovednosti, a zejména zautomatizování získaných návyků. Bude se odehrávat zejména v průběhu léta a podzimu. Do seznamu klidně dopisujte další cesty či nové oblasti.

4) Zimní blok

Týdenní soustředění ve Vysokých Tatrách během února 2023, zaměřené na lezení ledů, zimní mixové lezení a skialpinismus včetně problematiky lavinového rizika a praktických nácviků. Podrobnosti budou zveřejněny v dostatečném předstihu během podzimu 2022.

O Vaši bezpečnost a výuku se budou starat instruktoři:

  • Petr Neuwirth – instruktor RCI ČHS
  • Radek Lienerth – horský vůdce UIAGM
  • Ladislav Petráš – horský vůdce UIAGM a instruktor RCI ČHS
  • Vladimír Hynek – instruktor RCI ČHS
  • Michal Nováček – instruktor RCI ČHS
  • Jiří Večerek – instruktor RCI ČHS
  • Jan Ondruška – instruktor RCI ČHS
  • Martin Skála – instruktor SCI ČHS
  • Jiří Blahut – instruktor SCI ČHS
  • Dále s výukou pomáhají zkušenější členové oddílu a frekventanti vzdělávání instruktorů ČHS.

Závěrem snad jedno malé upozornění. Nejedná se o komerční horoškolu, instruktoři nesou odpovědnost za nováčky pouze v mezích odpovědnosti vymezené ČHS. Ceny kurzů jsou kalkulované na pokrytí nákladů instruktorů, vstupy na stěnu a za oddílový materiál.

Za horoškolu Lokomotivy Brno
Petr Neuwirth

Kontakt pro zájemce – je nutné se předem přihlásit, počet účastníku je omezen:

  • Petr Neuwirth, e-mail: petr.neuwirth@gmail.com, tel.: +420776001643

Napsat komentář