Jak dál s ČHS?

V prostředí lezecké komunity to už pár týdnů vře všemožnými diskuzemi na téma, kam se bude ubírat ČHS. Vše bylo samozřejmě rozprouděno letošní VH, která byla tentokrát volební.

Nejvíce diskutovanou věcí byl pravděpodobně rozpočet svazu. Všude kolem padaly vcelku rozumné argumenty proč pro ropočet nehlasovat a neschválit jej tak, jak byl navržen. Osobně se mi nelíbí to, že aktivních závodníků je mezi členy cca 1000 a členská základna má cca 14 tisíc členů, ovšem poměr v jakém jsou rozdělovány finance se poměru 1:14 ani zdaleka neblíží. Je jasné, že některé dotace jsou vázány čistě na závodní lezení, ale některé plynou na tzv. rozvoj sportu. Bohužel asi pod pojmem rozvoj sportu si představuji něco jiného, nežli lidé, kteří pro rozpočet hlasovali.

Vzhledem k tomu, že se tedy vcelku rapidně rozchází moje představa o fungování ČHS s představou lidí, kteří rozpočet podpořili, chtěl bych to pro následující rok nějak změnit, nebo se o to alespoň pokusit. Bylo by asi nefér jen nadávat, když je možné se pokusit o demokratickou změnu současného stavu. I když ona taková defenestrace má taky něco do sebe :-). Tato iniciativa musí vycházet odspodu, tudíž je potřeba začít v našem oddíle. Chtěl bych zkusit sestavit smysluplný rozpočet ten prokonzultovat s členy HO Loko a pokud se vetšina z nás shodne, že takto by to nějak mohlo vypadat tak máme právo zavázat našeho delegáta na příští VH ČHS, aby navrhl náš rozpočet a hlasoval pro něj. Také bude samozřejmě třeba přesvědčit s dostatečným předstihem několik dalších oddílů o tom, aby hlasovali s námi.

Tento rok byl naším zástupcem Zoban.(aspoň myslím :-)) Ovšem není mi moc jasné čí zájmy hájil. Ono totiž podle mě naše zájmy jako členů Ho Loko nebyly vůbec nikde deklarovány, takže dotyčný mohl v podstatě hlasovat jak se mu zachtělo. Tím se nechci nijak dotknout Zobana a říct, že by nás nějak poškodil… Pouze chci poukázat na to, že bychom si měli udělat pořádek na vlastním hřišti. Tedy na naší vlastní VH by se měly přednést návrhy týkající se našeho oddílu (rozpočet Ho Loko a ostatní) a návrhy týkající se ČHS, to jest to, jak budeme vystupovat jako oddíl na VH ČHS. O tomto všem bychom měli rozhodovat my všichni (hlasováním) a vážit si tak toho, že máme tu možnost! Pokud se mi touto cestou povede něco změnit budu rád. Pokud ne, vyplývá z toho, že většině členů současný trend vyhovuje. Pokud ostatním tento trend vyhovuje a mě ne, nevidím důvod proč nadále zůstávat v organizaci se kterou nesouhlasím a další příspěvky prostě už nezaplatím.

Pokud se chcete někdo přidat :-), pište a volejte! Budu jen rád!

Tom

Napsat komentář