Nováčci na písku – Adršpach

Nastal druhý květnový víkend, celé čtyři dny volna a tak nezbylo nic jiného než vyrazit na dlouhodobě plánovanou a připravovanou akci třetího výukového víkendu nováčků.
Řady nováčků nám letos poněkud řídnou a tak jsme se rozhodli podpořit jejich lezecké odhodlání návštěvou tak jedinečné oblasti jakou je Adršpach.

Heslo dne: „Zážitky nemusí být dobré, hlavně když jsou silné!“

Sraz byl ve čtvrtek ráno u Marka na chatě. Program prvního dne seznámit se se specifikem pískovce a vlastně jak po něm lézt. Procházkou přes bouldrové kameny u Tří Obrů (výborná lokalita pro výuku rajbasů, spár, sokolíků i komínů) jsme vystoupali až na Křížový vrch. To aby se hned ze začátku někteří moc nelekli.
Klasiky jako Vyhlídková placka, Na šancích, Mušketýr, Očko, Ústecká nebo Ovčák jsme sem tam proložili i něčím trochu ostřejším. Krajková hrana, Údolka a Královská klenotnice na Křížového krále.

Na chatě následoval pouze decentní večírek, protože na pátek byl den D. První lezení v Ádru. Cesty jsme vybírali velmi pečlivě a zejména s důrazem na schopnosti jednotlivých jedinců. Podotýkám, že téměř všichni vydrželi téměř víc než jsme očekávali. Dámy se ze začátku zabavili na Karbaníkovi, Kibicovi a Želvě. Pánům bylo určeno dobrodružství, Iljův odkaz na Starostovou. Krásná spárová klasika, všechny rozměry spár, naprosto ideální výuková cesta. Obvzvláště se naučíte jak dobírat v rozporu přes komín, proč nelézt úzké komínky vnitřkem a taky jak po žábách přelézat mírně ukloněné až převislé spáry. To jak si neodřít kotníky v širočinách se nám trochu nezadařilo. Každá sranda něco stojí. jinak jestli někdo potřebujete mobil, tak jeden se nachází v prostoru vnitřních komínů Starostové. Přesné umístění vám dodá Breb.
Jako odměnu za vylezení této krásné spárové linky jsme si pak po přelanění připraveném kluky z Karviné přejeli i na Starostu.

Všichni nováčci si do večera ještě zvládli přelézt Starou cestu na Želvu, někteří vyrobili pod vedením Marka přelanění z Kibice na Karbaníka a my s Lukinem jsme zalezli na Hlavsově věži.
Sobota byla ve znamení volného dne instruktorů. Nováčci si vyžádli restday a tak vyrazili na samostatnou KPČ (rozuměj kulturně poznávací činnost) po Adršpašsko Teplických skalách. Instruktoři vyrazili za samostaným lezení. Stará cesta na Konšela, Polická cesta na Hrad, Mrkačka na očko nebo Salto Mortale na Rokoko.
V neděli už byli všichni opět odpočatí a tak se znovu vyrazilo do Ádru. Laďa a Breb nejdřív vytáhli svou první cestu v Ádru (mník – Snadný výlov) a dámy se spolu s Lukinem odebrali po Malou věž Gilotiny. Nakonec ale proběhla menší výměna, kdy jsem za dva chlapy obdžel čtyři svličné novačky (dobrý byznys) a kluci lezli za Lukinem spáru na Malou Gilotinu a my jsme vyrazili do hvozdů hledat Bražeckou věž. Naše snaha byla korunována úspěchem a vylezli jsme na Bražeckou (Z-hrana klas. IV) a na Efendiho (Pod slaněním, klas. IV).

Vrcholem dne byl plánovaný expediční výstup na Starostu. Téměř všichni dobyli první (předskalí) a druhý postupový tábor (kruh za přepadem). Do třetího tábora ze vzhledem k času dostali už pouze někteří a zde bych chtěl poděkovat, že dali přednost těm, kteří měli vzhledem k málo času větší šanci na vršek. Přes borovičku (třetí PT) a kruh pod prvním stavěním (čtvrtý PT) nakonec stanulo na vrcholu celkem pět členů našeho horolezeckého oddílu. Zcela důstojné zakončení podařené akce.

Radek

PS1: I přes rozporuplné reakce navazující bezprostředně na některé drobné odřeniny ze spár, hluboké psychické prožitky z přepadů a jiné se proslýchá, že to prý nebylo tak špatné a zážitky byly dostatečně motivující. Takže kdy se jede znova?

PS2: Chtěl bych poděkovat Markovi za azyl který nám poskytnul na chatě, která je pro lezení v Ádru naprosto perfektní základnou. Jinak díky Lukinovi, Markovi a Víťovi Bambuchovi za pomoc s nováčky.
Další pískovcový víkend je plánovaný na 31.5. – 1.6.2008. Lokalita bude Český ráj. Instruktoři, kteří mají zájem se akce zúčastnit nechť se mi prosím ozvou.

Napsat komentář