Lezení na Hohe Wand

O slunném víkendu na přelomu května a června jsme vyrazili do předhůří rakouských Alp na, pro nás zatím neobjevenou, vápencovou Hohe Wand v oblasti Gutensteiner Alpen. Je to opravdu kousek za Vídní, cca 40 km po dálnici. Z Brna je to celkem asi 190 km. Musí se jet asi 20 km přes Vídeň a je potřeba rakouská dálniční známka.

Vzhledem k převýšení jsme si slibovali vícedélkové lezení podobné Tatrám. To se nám také vyplnilo a zažili jsme celkem pěkné lezení podobné tomu horskému. Nástup byl kolem 650 m n.m. a nejvyšší bod je údajně v 946 m n.m. Celá Hohe Wand je dosti rozlehlá s mnoha cestami všech obtížností. Cesty jsou většinou označeny nápisem přímo na skále s vyznačenou šipkou kudy cestu nastoupit. My jsme lezli cestu DuettSteig a poté Drachsgrat, obě 5- a stupnice docela odpovídala vápenci tady na Moravě. Co jsme uvítali bylo to, že cesty jsou zde mnohdy výborně odjištěny již od nižších obtížností (dle průvodců), třeba i čtyřky a občas i trojky nebo jsou zde aspoň perfektní štandy. Takže i když pětky co jsme lezli byly poctivé, lezly se krásně díky jišťu snad každých 5 m. Naše cesta měla 6 délek, DuettSteig 4 délky a na vrchol se dolézalo cestou Drachsgrat.

Přikládáme fotky, byl to celkem monumentální pohled. Určitě tam ještě pojedeme, žádné dlouhé nástupy a je to mnohem blíže než třeba Tatry nebo jiné podobné lezení, i když samozřejmě na Tatry nedám dopustit:o)

Jiřík

Pohled na část Hohe Wand

Pohled z cesty DuettSteig

Leona na štandu

Poslední délka DuettSteig

Výlez z Drachsgrat

Pohled z vrcholu Hohe Wand

Napsat komentář