24 hodin Le Vysočina 2023 – VYHODNOCENÍ

12. ročník této tradiční akce proběhl v termínu 22. – 24. 9. 2024. Pro letošní rok byly dvě oblasti Devíti skal sloučené do jedné a po pár letech jsme znovu zařadili Černou skálu, kde je možné získat poměrně hodně bodů na těžkých cestách.

Závodu se zúčastnilo 12 dvojic z toho 7 mužských, 3 mixové, 2 dívčí. Kvůli nepříznivé předpovědi na páteční noc a původně i celou sobotu byla po vzájemné dohodě startujících týmů zvolena varianta výběru startu, a to buď v původním termínu v pátek od 20h a nebo start v sobotu v 9h ráno s cílem v neděli ráno. Tento kompromis vznikl ve snaze vyjít vstříc co největšímu množství přihlášených, kterých právě letos nebylo příliš. Nakonec se předpověď vylepšila a slibovala před startem už jen jednu intenzivní přeháňku na noc. Do noci vystartovaly 4 dvojice, které kolem 22h spláchla intenzivní přeháňka a za chvíli druhá. Zbývajících 8 týmů se vydalo na trasu až v sobotu ráno.

A jak to celé dopadlo?

Při pohledu do startovní listiny slibovala mužská kategorie velký boj o stupně vítězů, nikdo neměl zdaleka nic jisté. Nakonec v této silné konkurenci zvítězil Mikuláš Sejbal a Rosťa Mikuš vylezením 60 cest a ziskem 4500 bodů, tím překonali absolutní rekord v získaných bodech. Na druhém místě s 56 cestami a 4240 bodů získali Martin „Plantážník“ Uřídil s Tomášem „Harym“ Haraštou, což je neskutečný výkon, vzhledem k jejich premiéře na většině skalách, osobně znali maximálně Drátník a Palice. Třetí místo vybojoval místňák Honza Rosecký s letošním nováčkem z lokálkovské horoškoly Matúšem Naništou, vylezli 56 cest a získali 3780 bodů. Tyto tři dvojice startovaly až v sobotu ráno. Čtvrté místo s velmi dobrým výsledkem 35 cest a 2380 bodů obsadil Honza Lidmila s Martinem Tesařem, ti startovali v pátek večer a užili si dosyta krátký, ale vydatný déšť zrovna na vrcholu Drátníku.

V kategorii mixů obhájili 1. místo Věrka Schofferová z VHS Brno s Jarkem Čejkou z Trip teamu za 1950 bodů a 36 cest. Druzí byli Janča Martinková z Lokálky s Vaškem Martinkou z KH Olomouc se ziskem 1400 bodů a 28 vylezenými cestami. Na třetím místě pak Martin Papež s Eliškou Kozubíkovou ze Zlína.

V kategorii žen se letos zúčastnily jen dvě dvojice, vítězkami se letos staly Lucka Badalíková z Lokálky s Míšou Knížkovou z Gladiator teamu za 1310 bodů a 21 cest, jen těsně za nimi obsadily druhé místo Martina Uřídilová s Lenkou Haraštovou z Tesly Brno za 1240 bodů a 20 cest, na akci měly premiéru stejně jako jejich manželé kteří brali druhé místo v mužích.

Nesmí chybět trochu té statistiky. Celkem bylo podle zápisových archů zaznamenáno 384 bodovaných přelezů na 145 jednotlivých různých cestách. Nejvíce se lezlo v oblasti Drátník I (celkem 55), na Malínských skalách II (53) a Drátníku II (49), naopak nejméně na Černé skále (19), Bílé skále (28) a Devíti skalách (30). 

Nejvíce různých (unikátních) cest bylo vylezeno na Drátníku I (celkem 22 cest), dále na Malínských skalách II (19), Drátníku II (17) a Skalkách pod devíti skalami (17). Nejméně různých cest bylo vylezeno na Malínských skalách I (10), Paseckých skalách (11), Bílé skále (11) a Černé skále (11). Nelze tak říct že by některá z oblastí byla vyloženě opomíjená.

Následují grafy s počty přelezů a různých vylezených cest dle jednotlivých oblastí, dále i s rozdělením na jednotlivé týmy, kdo kde toho kolik vylezl:

A jaké byly nejpopulárnější cesty? 7-9 přelezů (z 12 možných) mělo následujících 7 cest:

  • Bílá stěnka (IV) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Krvavá zahrádka (III+) – Skalky, Ostrá skalka
  • Balkonek (IV-) – Pasecké skály, Pecen
  • Sekačka (V-) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Středem Y (V-) – Malínské skály I, Srnčí věž
  • Rorejs (V) – Drátník I, Orlí věž
  • Sněhurka (IV+) – Drátník II, Indiánská věž

Jaké se lezly obtížnosti? Jednoznačně nejvíce bylo vylezených cest v obtížnosti 4 a 4+, které tvořily 47 % všech zaznamenaných výstupů, „pětek“ (5- až 5+) bylo 23 % a cest v obtížnosti 7- a více (do 8) jen 6 %. Nejtěžší se letos lezly některé osmičky v podání dvou nejlepších mužských dvojic, a to konkrétně Kamarád 8 na Drátníku II, dále pak na Černé skále Nový odkaz 8, Houpačka 8- a TDK 8-

Závod by nemohl proběhnout bez věcných cen pro nejlepší od našich skvělých sponzorů a další finanční podpory.

  • Ceny pro závodníky a slevové poukázky poskytl outdoorový obchod ALPSPORT BRNO
  • Slevové poukázky e-shop s outdoorovým a lezeckým vybavením 9B PLUS BRNO
  • Za poskytnutí ubytování na Gruntu a zapůjčení výčepního zařízení děkujeme VHS Brno
  • Za skvělou občerstvovací stanici s teplým čajem, kafem a výborným sytým vývarem v Křižánkách děkujeme Honzovi a Lucce Roseckým.
  • Finanční podporu poskytl i organizátor akce HO Lokomotiva Brno

Teď už vám zbývá jen se těšit na příští rok, 13. ročník odstartuje v pátek 20.9.2024. Pozor, ve stejném termínu je i světový pohár v boulderingu v Praze, není ale pochyb, která akce je lákavější :)

Díky všem za účast a věřím že se za rok sejdeme ve větším počtu

Za organizátora

Petr Neuwirth

Napsat komentář